Belföld

Nyilvános a szeptember 11. előtti emlékeztető

A Fehér Ház feloldotta a titkosságát annak az emlékeztetőnek, amely Bush elnököt tájékoztatta 2001. szeptember 11. előtt az esetleges terrorveszélyről - írja a CNN.

Bush egy hónappal szeptember 11. előtt kapta a titkosszolgálatoktól a figyelmeztetést, és a dokumentum, amelynek kivonatolt szövege a CNN-en olvasható, már augusztus hatodikán utalt arra, hogy gépeltérítésekre készülhet az al-Kaida, illetve Bin Laden.

A jelentés szerint Oszama Bin Laden amerikai repülőgépeket akart eltéríteni már korábban is, hogy kiszabadítson egy egyiptomi terroristát, aki életfogytiglani büntetését tölti az arab ország elnöke elleni merényletkísérlet miatt.

Ugyanakkor a Fehér Ház mostani közlése azt támasztja alá, hogy az emlékeztető nem tartalmaz arra vonatkozó kijelentést, hogy az eltérített gépeket mire használnák fel a terroristák. Condoleeza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó nemrégiben tett kongresszusi tanúvallomása során arra is rámutatott, hogy nem volt jel arra, hogy Bin Ladenék fegyverként fogják felhasználni a repülőgépeket.

Ugyanakkor egyértelmű a dokumentumból, hogy Bin Laden az Egyesült Államok területén tervezett akciókat, s bizonyos szövetségi épületeket is megfigyeltek a terroristák, hogy potenciális célpontjukat jobban tanulmányozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik