Belföld

Kártérítést kapnak a BS tűzkárosultjai

Az állam fizet a Budapesti Sportcsarnok (BS) leégésekor károsult vásározóknak az ítélőtábla jogerős határozata szerint, arról azonban ebben az eljárásban sem született döntés, hogy ki felelős a tűzesetért – tudta meg MTI.

A Fővárosi Ítélőtábla a BS Tűzkárosultjaiért Egyesületnek adott igazat április 2-án. A károsultak a kamatokkal együtt mintegy félmilliárd forintra tartanak igényt. Az összegekről egy új eljárásban dönt majd a bíróság – mondta Horváth Péter. A felperesként fellépő egyesület 99 károsultat tömörít.

Arra a kérdésre, a perben kiderült-e, hogy végül is személy szerint kik tehetők felelőssé az adófizetők tízmilliárdjait felemésztő tűzesetért, az ügyvéd csak annyit mondott: ennek az eljárásnak nem ez volt a feladata.

Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy a kártérítés jogalapját azért ítélték meg a bíróságok, mert a per adatai alapján megállapítható volt a BS üzemeltetőjének súlyos mulasztása, szabályszegése a tűzvédelem terén. Mi több, kiderült az is, hogy a vásár tartására érvényes használatba vételi engedélye sem volt az intézménynek.

Az ügyvéd kérdésre hozzáfűzte: egyes hírek szerint gazdasági kényszer húzódott meg a szabálytalanságok mögött. A BS-nek évek óta tervezett bevétele volt a karácsonyi vásár árusaitól beszedett összesen több száz millió forintnyi bérleti díj, ami az intézmény költségvetésének 15-20 százalékát is kitehette.

A BS 1999. december 15-i leégése miatt egy gyertyaárust gyanúsított közveszély-okozással a rendőrség. Eszerint egy égve felejtett gyertya okozta a stadion pusztulását. Az ügyészség azonban 2000. szeptemberében megszüntette a nyomozást, mert nem voltak bizonyítékok, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény.

A sportminisztérium politikai államtitkára 2000. novemberében bejelentette, hogy kormánydöntés alapján 191 millió forintot fizetnek ki károsult kereskedőknek. A tárca nem kártérítést nyújt, hanem az állam nevében méltányosságból kifizeti a sportcsarnokban bennégett és dokumentumokkal igazolt árukár egyharmadát. Ennek feltétele, hogy a kereskedőknek le kell mondaniuk a Népstadion és Intézményeivel szembeni, a sportminisztérium szerint alaptalan kártérítési pereskedésről – hangoztatta akkoriban az államtitkár, aki elmondta azt is, hogy a 313 károsult közül 184-en fogadták el az állam ajánlatát.

Az alperest képviselő Andrási László ügyvéd a távirati irodának elmondta: az új eljárásban már a felperessel közösen kérték fel a szakértőt. Amennyiben pedig a bizonyításon túl egyéb – a fizetés mértékével és módjával kapcsolatos kérdésekben is – konstruktívan tudnak együttműködni a felek, nem kizárt, hogy sikerül egyezségre jutni. Hozzátette, hogy ezen az eljáráson túl még van további öt kártérítési per, ám ott kisebbek a követelések, és hamarabb lezárulhat az eljárás.

A kártérítési perről a 99 károsultat tömörítő egyesület jogi képviselője a távirati irodának elmondta: a keresetben összesen 326 millió forint és járulékainak megfizetésére kérték kötelezni a fenntartó Népstadion és Intézményei jogutódját, a Sportfólió Kht-t. A vásározók kára 200-300 ezer forinttól a 6-7 millióig terjed.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.