Belföld

BA-CA: négy új tagja lehet az euróövezetnek 2007-2008-ban

Már 2007-ben, de legfeljebb 2008-ban négy új taggal bővülhet az euróövezet - vélekedik a Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) csütörtökön közzétett elemzésében.

A dokumentum mindenekelőtt Észtország, Litvánia és Szlovénia belépésével számol, és Ciprus euróövezeti csatlakozását sem zárja ki erre az időpontra. Ezek olyan országok, amelyeknél az államháztartás hiánya máris a hazai össztermék 3 százaléka alatt van.

Mivel az új belépőknél nem csupán a jelenlegi GDP-növekedési ütem egyértelműen magasabb, hanem a hosszú távú növekedési potenciál is, így a magasabb államháztartási deficitek kevésbé lesznek megterhelőek a jövőben – állítja a BA-CA vezető közgazdásza, Marianne Kager.

Egyidejűleg azonban a bank közgazdászai arra is rámutatnak, hogy az EU jelenleg mutatkozó rugalmassága nem szabad ahhoz vezessen, hogy a belépőknék egy tartósan nem finanszírozható hiány térjen vissza. A térség néhány országának – nevezetesen Lengyelországnak, Csehországnak és Magyarországnak – már jelenleg is tartósan nem finanszírozható hiánya van – vélik a BA-CA elemzői.

A Brüsszelből érkező kedvező jelzések azonban nem értelmezhetők menlevélként az eladósodásra. Ha a most ajánlott rugalmasságot nem csupán a gazdaságilag elviselhető konszolidációra használják fel, legkésőbb két éven belül ismét ugyanazzal a dilemmával kell szembenézzünk, és akkor a nagyobb országok számára már a 2009/2010-es euróbevezetés is veszélybe kerülhet – vélekedik a BA-CA egyik elemzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik