Belföld

500 milliárd dolláros kérdés – Kerry tervei

Az amerikai elnökválasztás demokrata favoritja, John Kerry most vázolta fel először részletesen gazdasági programját. A legfontosabb javaslatnak az 500 milliárd dolláros költségvetési hiány négy év alatti megfelezése tűnik.

John Kerry szenátor, aki fölényesen nyerte a demokrata párti előválasztásokat, s a népszerűségi indexe is magas, immár gazdasági elképzeléseit is felvázolta. Kerry a novemberi elnökválasztásra készül, és tervei igencsak ambiciózusak.

A republikánusok támadják Kerry-t

A hivatalban lévő republikánus elnök, George W. Bush kampánycsapata szerint Kerry ígérete, miszerint tízmillió állást teremtene a jövőben, szögesen ellentétes az általa felvázolt költségvetési számokkal. A hivatalban lévő elnök szóvivője, Steve Schmidt szerint Kerry hitelessége megkérdőjelezhető ezek után, legalábbis gazdasági kérdésekben. A republikánusok mindenesetre máris hevesen támadják Kerry egészségügyi reformtervezetét. Hirdetéseikben azt állítják, hogy ez az intézkedéssorozat 900 milliárd dolláros adóemelést vonna maga után.

Felére csökkentené a hiányt

Így például tervei között szerepel például, hogy az amerikai költségvetés hiányát 500 milliárd dollárról a felére csökkenti négy év alatt – írja a BBC. Ezzel együtt Kerry a gazdaság szerkezetének eltorzításával, és gazdasági hibákkal vádolta a jelenlegi elnököt, George W. Bush-t, aki a legfőbb ellenfele lesz a novemberi voksoláskor.

Kerry szerint Bush politikája „pénzügyi rákhoz” vezet, minthogy megtévesztésen alapul. Ezzel egyidejűleg a demokrata politikus felvázolta, hogy ő miként alakítaná az USA pénzügyeit, ha elnök lenne.

Tandíjmentesség a diákoknak

A republikánusok ugyanakkor kritizálják Kerryt, mert túlzott ígéreteket tesz a kampány során – írja a BBC. A demokrata szenátor viszont azt mondja, hogy az egyre terebélyesedő deficit stratégiájának újragondolására készteti őt.

A Georgetown Egyetemen elmondott beszédében Kerry most úgy nyilatkozott, hogy szeretne többet fordítani a minden amerikai számára elérhető egészségügyi szolgáltatásokra. Tandíjmentességet ígért a diákoknak, és kilátásba helyezte, hogy visszavonja azokat az adócsökkentéseket, amelyeket Bush vezetett be.

Mindazonáltal egyes terveit kénytelen visszafogni – ismerte be maga az elnökjelölt. Így például az univerzális „iskola előtti nevelés” programját nem valószínű, hogy meg fogja valósítani. Ez minden bizonnyal az óvodások intézményrendszerének kiépítését vonta volna maga után.

Adócsökkentés csak kiadáscsökkentéssel együtt

Kerry azt javasolja most, hogy térjenek vissza a kilencvenes évek szabályaihoz, vagyis ahhoz, hogy minden kiadásnövelési intézkedésnek valamilyen spórolással kell párosulnia, vagyis például az adók csökkentése csak a kiadások csökkentésével párhuzamosan történhetne. A kormányzati kiadások növelése pedig csak adóemeléssel együtt valósulhatna meg.

Ezek a szabályok 2002-ben hatályukat vesztették, de a Kongresszus most azon gondolkodik, hogy vissza kellene állítani őket – írja a BBC.

Egy jobb oktatási rendszer finanszírozását például Kerry ahhoz kötné, hogy csökkentsék a kormányzati hivatalnokok számát Washingtonban. A következő évtizedben 200 milliárd dollárt költene a demokrata elnökjelölt az oktatási alapokra. A kormányzati kiadások csökkentése nyomán Kerry százezer beszállító, szerződéses partner és alvállalkozó leépítését tervezi Washingtonban, ami 90 milliárd dolláros megtakarítást jelentene a következő tíz évben.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik