Belföld

Túl nehéz a kisiskolások iskolatáskája

A gyerekek súlyához mérten túlságosan nehéz az iskolatáska, ez pedig rossz testtartást, sok esetben gerincbetegséget okoz - hangzott el szerdán, Kaposvárott egy konferencián.

Az Egészségügy Világnapján szervezett konferenciával szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint az elmúlt tíz évben megkétszereződött a gerincbetegségben szenvedő fiatalok száma, s ennek egyik oka a naponta rájuk nehezedő iskolatáska súlya – mondta Ballay Attiláné, a tanácskozás szervezője az MTI-nek. A konferencián oktatással, egészségvédelemmel foglalkozó szakemberek, szülők, nagyszülők fejtették ki véleményüket a témával kapcsolatosan.

Ballay Attiláné közölte: naponta szembesül azzal, hogy az iskolások saját súlyuknak negyedét, vagy annál nagyobb súlyt kénytelenek cipelni, holott, miként azt az Iskolaegészségügy című kézikönyv is tartalmazza “a gyerekek terhelhetősége a mindenkori testsúly 10 százalékát nem haladhatja meg”.

Orosz Mária ortopéd szakorvos előadásában rámutatott: a nyolcvanas évek közepén az iskoláskorú gyermekek 20-30 százaléka volt tartáshibás, egy múlt évi vizsgálat során már minden második gyermeknél volt kimutatható a gerinc kóros görbülete. Ez több okra is visszavezethető, egyik azonban kétségtelenül a túlságosan is nehéz iskolatáska – mondta a szakorvos.

Juhász József, az Oktatási Minisztérium vezető főtanácsosa az MTI érdeklődésére arról tájékoztatott: a tárca az utóbbi években konkrét lépéseket tett annak érdekében, hogy a tanulókat megvédjék a túlterheléstől. Ebbe nem csak az iskolatáska súlyának, de az órák számának csökkentése is beletartozik – tette hozzá.

Közölte: az iskolák nagy szabadságot élveznek, számos kérdésben önállóan dönthetnek, használják ki ezt a lehetőséget, gondolják végig, hogy miként könnyíthetnének az iskolatáska súlyán. A tanácskozás résztvevői levélben fordultak Magyar Bálint oktatási miniszterhez, kérve “tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a 2004/2005 tanév kezdetétől a naponként iskolába hordott tanszerek súlya a szakorvosok szerint megengedhetőnek tartott kereteken belül maradjon”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik