Belföld

Közlekedési balesetek – egymillió halott évente

Több mint 1,2 millió ember hal meg évente a világon közúti balesetek következtében. A WHO és a Világbank felmérése szerint 50 millióan sérülnek meg ezen kívül a karambolok nyomán.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Világbank legfrissebb tanulmánya szerint – ha a mostani trendek folytatódnak, akkor – 2020-ra a közlekedési balesetek vehetik át az első helyet a megelőzhető halálozási okok között bolygónkon. (Mások „csupán” a harmadik helyet jósolják.) A karambolok, elütések nyomán ugyanis évente több mint 1,2 millió ember hal meg, és 50 millióan megsérülnek.

 Az első áldozat

Az első halálos autóbalesetnek – amelyet a krónikák feljegyeztek – egy 44 éves, kétgyermekes anya, Bridget Driscoll esett áldozatul. A tragédia 1896. augusztus 17-én történt Londonban, a Crystal Palace-nél, vagyis a Kristálypalotánál. Az asszonyt egy 12 kilométer/órás sebességgel haladó autó ütötte el.

Első alkalommal figyelmeztet a világnap a balesetekre

A források ellentmondanak egymásnak atekintetben, hogy jelenleg, illetve 2020-ban milyen okok miatt halnak meg az emberek a leginkább. A megelőzhető betegségek közül egyesek a stroke-ot (agyvérzés, szélütés) és az AIDS-et nevezik meg, mások a szívbetegségek és a depresszió elsődlegességét hangsúlyozzák. Ám Tony Blair brit miniszterelnök szerint az AIDS és a tuberkulózis, a tüdőbetegség fogja megelőzni 2020-ban a közúti baleseteket a megelőzhető halálokok között.

A közlekedési balesetek áldozatairól az Egészségügyi Világnap alkalmából jelent meg tanulmány – írja a brit hírforrás, a BBC. Ez az első alkalom, hogy az utak biztonságára koncentrálnak az egészségügyi szakemberek. A WHO nem véletlenül választotta ezt a témakört: szeretnék felhívni a növekvő veszélyekre a figyelmet. „Az utak biztonságát sokszor közlekedési kérdésként kezelik, nem pedig közegészségügyi problémaként” – magyarázta a lépést Dr. Lee Jong-wook, a WHO főigazgatója.

Naponta háromezer ember esik áldozatul

A mostani jelentés szerint naponta háromezer ember hal meg közlekedési balesetek miatt a világban. A többségük fiatal, illetve fiatal felnőtt, általában a 15-44 év közöttiek esnek áldozatul.

Ha nem történik sürgős intézkedés, akkor a WHO szerint a következő 16 évben hatvan százalékkal emelkedhet a balesetek halálos áldozatainak a száma.

Nyugat-Európa a legbiztonságosabb

A mostani jelentés szerint a világ legbiztonságosabb útjai Nyugat-Európában találhatók: itt százezer emberre 11 közúti áldozat jut, míg Afrikában ugyanez a mutató 28,3, a Földközi-tenger keleti térségében pedig 26,3.

Amerikában például a 35 éven aluliak között a vezető halálozási ok az autóbaleseteké – erre egyébként Goerge Bush elnök is felhívta a figyelmet egy korábbi beszédében. Ugyanakkor az elnök rámutatott arra is, hogy a halálozási arány a fejlődő országokban a legmagasabb.

Javaslatok a WHO-tól

A WHO és a Világbank közös tanulmánya javaslatokat is megfogalmazott a halálesetek számának leszorítására. A tömegközlekedés fejlesztése, az útkereszteződések biztonságosabbá tétele és a járdák kiépítése egyaránt fontos tényezők lehetnek a balesetek elleni küzdelemben. Olyan közösségeket kell a tanulmány szerint létrehozni, tervezni, hogy az iskolák, munkahelyek, bevásárlási lehetőségek ne essenek messze a lakóhelytől, és így ne kelljen sokat utazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik