Belföld

Lelassult a lakásárak növekedése

Az elmúlt négy-öt évben folyamatosan és erőteljesen növekedtek a budapesti lakásárak, de 2005 első negyedévében várhatóan lassuló trendről lehet majd számot adni – derül ki a www.ingatlan-online.com legfrissebb előrejelzéséből, amit az új évezred első éveinek vizsgálata alapján most tettek közzé.

A jövő esztendő első három hónapjában valószínűleg 266 ezer forint körül lesz a négyzetméterenkénti irányár – mondta a Világgazdaságban Tilk László Géza, az adatbázist üzemeltető cég vezetője.

Úgy tűnik, hogy a lakóingatlanárak közvetlen összefüggésben vannak az inflációval, és az elmúlt 3 évben egyenletes, lineáris növekedést mutatnak. A legnagyobb hazai ingatlanpiaci szegmens adatai tükrében az inflációt 11 százalék magasságában látja az elemző. Ez egyben a piac válaszának is tekinthető – ami nem keverendő a piaci szereplők elképzeléseivel – az EU-csatlakozással kapcsolatos várakozásokra – fűzte hozzá a szakértő.

Az elmúlt csaknem egy évtized adatait tartalmazó elemzésből kiemelte: a tavalyi első negyedévhez viszonyítva a budapesti lakóingatlanok árváltozása – az Ingatlan-Online több mint 677 ezres kínálati ajánlatából álló idősoros adatbázisaira alapozva – 2004 első negyedévében 11 százalékos növekedést mutat. Ugyanis a budapesti lakóingatlan-piac egészére tekintve az átlagos négyzetméter-irányár 2004 első negyedévében négyzetméterenként megközelítőleg 257 ezer forint, szemben a tavalyi 239 ezerrel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik