Belföld

Kezdődhet a Parmalat Hungária Rt. felszámolása

Mind a Parmalat Hungária Rt., mind a cég felszámolását kérő Tejtermék Tanács benyújtotta kedden a Fejér Megyei Bírósághoz a vállalat felszámolását elrendelő bírósági végzés elleni fellebbezési jogról való lemondást tartalmazó nyilatkozatát; ennek megfelelően a végzés szerdán jogerőre emelkedik - tájékoztatta az MTI-t a bírósági szóvivő.

Gieszné Boda Orsolya elmondta: a felszámolási eljárásról szóló végzés közzétételét követően 40 nap áll rendelkezésre a hitelezőknek, hogy az adóssal szembeni követeléseikről nyilatkozzanak.

A Fejér Megyei Bíróság március 23-án rendelte el a Parmalat Hungária Rt. felszámolását, az eljárás lebonyolítására a budapesti TM-Line Kft.-t jelölte ki.

A végzést a felszámolási kérelmet a hitelezők közül másodikként, január 30-án – 270 millió forint, 60 napon túli tartozás fejében – benyújtó Tejtermék Tanács által kezdeményezett ügyben hozta meg a bíróság.

A végzés ellen 15 napon belül mindkét félnek lehetősége lett volna fellebbezni.

A Parmalat Hungária Rt. ellen hét hitelező kért a cég 60 napon túli, lejárt fizetési határidejű tartozásainak fejében felszámolási eljárást a bíróságtól.

Az első hitelezői kérelmek benyújtását követő napokban a tejfeldolgozó társaság csődeljárást kért maga ellen, azt azonban első fokon a bíróság elutasította.

Márciusban már maga Parmalat Hungária Rt. is a felszámolási eljárás minél korábbi időpontban történő elrendelését szorgalmazta. Ugyanis – ahogy az elnök-vezérigazgató a dolgozókhoz írt levelében megfogalmazta – a cég eladása nem járt sikerrel, és a kialakult helyzet miatt nincs más választás, mint a felszámolás.

A Parmalat Hungária Rt. kedden közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a társaság régi cégnevének, a Fejértej Rt. visszaállítása céljából a törvényben meghatározott határidőn belül összehívta a társaság közgyűlését.

A cég többségi tulajdonosa, a Parmalat S.p.A “nyitott arra, hogy megállapodást kössön a felszámolóval a márkanév használatáról” – olvasható a Parmalat Hungária Rt. elnök-vezérigazgatója, Cristiano Villani által aláírt közleményben.

Amennyiben szerdán kézhez kapja a felszámolást elrendelő végzés jogerőre emelkedéséről szóló határozatot, még aznap munkához lát – mondta az MTI-nek a Hungária Rt. felszámolásának lefolytatására kijelölt felszámoló biztos.

Somogyi Ferenc hozzátette: eddigi ismeretei alapján bizonyos benne, hogy a tejfeldolgozó céget meg lehet menteni. A felszámolás részleteiről egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Legfontosabb feladatként a vállalat működésének zökkenőmentes biztosítását, s a beszerzési és értékesítési piac stabilizálását jelölte meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik