Belföld

Gyorsjelentés az államháztartás március havi helyzetéről

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - deficitje az idén az első három hónapban 434,7 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 36,7 százaléka - közölte a Pénzügyminisztérium kedden. A márciusi deficit 93,4 milliárd Ft volt, míg a PM korábban 84,2 milliárdos havi hiányt és így 426 milliárdos első negyedévi deficitet jelzett előre. Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya február végéig 341,3 milliárd forint volt, ami az uniós módszertan szerint számított GDP-arányos éves szintű 4,6 százalékos deficit pénzforgalmi megfelelőjének 28,8 százalékát teszi ki. Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya tavaly március végéig 282,1 milliárd forint volt, az éves előirányzat 33,9 százaléka.

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – egyenlege az első negyedévi prognózisnak (426 milliárd forint) megfelelően alakult. Az eltérés 8,7 milliárd forint, mely a várhatóhoz képest mindössze 2 százalék – írja a Pénzügyminisztérium közleményében.


Az adóbevételek – ÁFA, társasági adó – meghaladták a várakozásokat, viszont a kincstári vagyonnal kapcsolatos befizetések nem márciusban, hanem csak később folynak be a költségvetésbe, vártnál kisebbek a személyi jövedelemadó bevételek és többet költöttek a központi költségvetési szervek.

Az első negyedév államháztartási tényszámai alapján nincs szükség a kormány által kitűzött államháztartási hiány mértékének változtatására. A prognózis megalapozott és tartható.

Március hónapban az államháztartás hiánya 93,4 milliárd forint volt. A központi költségvetés egyenlege márciusban 118,2 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak egyenlege pedig 24 milliárd forintos szufficittel zárt. Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege 0,8 milliárd forintos többletet mutat.

A korábbi évek ingadozásai, illetve az egyszeri és szezonális tényezők figyelembevételével a Pénzügyminisztérium szakértői márciusra 84 milliárd forintos államháztartási hiányt prognosztizáltak.

Bevételek

A prognózisnál márciusban a központi költségvetés bevételei mintegy 18 milliárd forinttal lettek magasabbak. Az általános forgalmi adó bevételek a prognózishoz viszonyítva közel 12 milliárd forinttal alakultak kedvezőbben. A társasági adóbevételek mintegy 5 milliárd forinttal meghaladták a prognózist az adónemek közötti – ÁFA visszaigénylők által kért – átvezetések következtében.

Ezzel szemben az állami, kincstári vagyonnal kapcsolatos befizetések esetében a március hónapra prognosztizált mintegy 12 milliárd forintból csak 2,2 milliárd forint folyt be a költségvetésbe. Az ÁPV Rt. – jelenlegi számításai alapján – osztalék befizetési kötelezettségét később teljesíti. A csúszás oka, hogy az ÁPV Rt. vállalatainál a közgyűlések még nem fejeződtek be.

A személyi jövedelemadó esetében a bevallások gyorsabb feldolgozása következtében márciusban az adóhivatal többet utalt vissza. Emiatt az szja bevétel 5,4 milliárd forinttal maradt el a prognózistól, ami nem jelentős és az év végi várható teljesítést pedig nem veszélyezteti.

Kiadások

A kiadások tekintetében a központi költségvetés alrendszerénél a prognózishoz képest mintegy 35 milliárd forintos túllépés mutatkozik. Jelentősebb eltérés a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásainál jelentkezik közel 23 milliárd forint értékben. Ennek döntő része pénzeszközátadással (saját bevétellel – 19 milliárd forint – ellentételezett) került elszámolásra a MEH fejezeten belül (EU Integráció és az Esélyegyenlőség alfejezeteknél) a tavalyi maradvány rendezés következményeként. A központi költségvetési szervek kiadásai esetében a többlet 15 milliárd forint mely a személyi juttatások (ruházati költségtérítés és egyéb személyi költségtérítések) tavalyinál korábbi kifizetésének hatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik