Belföld

EU-s színvonalú autókkal járunk

A csatlakozó országok gépjármű állományának technológiai színvonala nem marad el az Unió átlagától, azaz a valóság lényegesen jobb a füstölő és büdös Ladákról szóló elterjedt klisénél - jelentette ki Walter Nissler, az osztrák gépjármű felügyelet gépjármű- és közlekedésbiztonsági osztályának vezetője.

A csatlakozó országok már hosszabb ideje alkalmazzák az EU-ban érvényes előírásokat. “Amikor a csatlakozó országokban autózom, már semmi különbséget nem fedezek fel a gépjármű állomány ottani és a nyugaton megszokott összetétele között” – állítja a vezető osztrák gépjármű vizsgáztató szakember. “Vilniusban és Tallinban nagyon körül kell már nézni, ha az ember Ladát akar látni”.

Az Ausztriában kifogásolt állapotú kelet-európai gépjárművek százalékos aránya csak tizedszázalékokkal tér el a hazai aránytól. Koros autókat különösen a határhoz közeli térségekben lehet látni az utakon. Közlekedésbiztonságilag azonban ezek is megfelelnek az előírásoknak. Ez egyaránt igaz a személy- és a tehergépjárművekre is.

A csatlakozó országokban végzett szúrópróbaszerű vizsgálatok eredménye is teljes mértékben megfelel az elvárásoknak, és igen magas általános műszaki állapotra utal.

Lettországban, Észtországban és Litvániában ennek ellenére is a legmagasabb a halálos közlekedési balesetek száma. 2002-ben egymillió lakosra 220 halálos közlekedési balesett esett, szemben a 79-es európai átlaggal. Ennek oka azonban nem a gépjárműállomány műszaki állapotában, hanem a lakosság beidegződéseiben keresendő. Nincsenek hozzászokva a sűrű forgalomhoz, és a legnagyobb nyugalommal tolják ki kézi kocsijaikat akár az autópályára is.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.