Belföld

Amerikai utánpótlás érkezhet Irakba

Az elmúlt péntek óta 12 amerikai katona és közel ötven iraki vesztette életét a Muktada asz-Szadr szélsőséges síitái és a szövetséges csapatok közötti harcokban.


Amerikai utánpótlás érkezhet Irakba 1

Muktada asz-Szadr

Véres tüntetésekbe és megtorló akciókba torkollott a szélsőséges síita népvezér hírében álló Muktada asz-Szadr lapjának múlt heti betiltása, majd legfőbb bizalmasának ezt követő őrizetbe vétele. Szadr annak az 1999-ben meggyilkolt Mohammed Szadik Szadrnak a fia, aki haláláig a másik nagy síita vezér, Ali Szisztani ajatollah, Irak jelenlegi első számú vallási vezetőjének legfőbb riválisa volt. A népvezérhez hű milícia létszáma mára állítólag tízezresre duzzadt.


Forgatókönyvek 

Egy neve elhallgatását kérő Pentagon-hivatalnok több újságnak úgy nyilatkozott, hogy a hétvégi események után nyilvánvaló a veszélye az újabb tüntetés- és erőszakhullámnak. A hivatalnok szerint csupán a lehető legrosszabb forgatókönyv szerint kell a csapatok létszámát felülvizsgálni. Erre abban az esetben kerülhet sor, ha kicsúszik az amerikaiak vezette csapatok kezéből az irányítás. Most azonban még arról sincsen szó, hogy az eseményeket síita felkelésnek nevezhetnénk – mondta a hivatalnok. Jelenleg mintegy 134 ezer amerikai katona tartózkodik Irakban, a szövetséges erők összlétszáma pedig 155 ezer fő.

Csak egy forgatókönyv?

Az amerikai hadsereg központi parancsnokságának egyik illetékese a BBC online hírportál szerint állítólag azt nyilatkozta, hogy az újabb erőszakhullám kivédésére az amerikaiak újabb csapatok Irakba küldését fontolgatják. A hivatalos álláspont szerint azonban csupán mint az egyik lehetséges forgatókönyv merült fel az újabb csapatok Irakba rendelése.

A hétvégén 24 óra leforgása alatt 12 szövetséges katona és közel 50 iraki vesztette életét. Szadr ellen egy gyilkosság miatt már korábban elfogatóparancsot adtak ki az amerikaiak, ezt most ismételten megetették. Szadr jelenleg ülősztrájkot folytat a Nadzsafhoz közeli város, Kufa egyik mecsetében. A szövetséges erők szóvivője elmondta: Szadr elfogásának módja azon múlik, hogyan reagál az ismételten kiadott elfogatóparancsra. Mark Kimmitt úgy nyilatkozott, hogy ha Szadr feladja magát egy iraki rendőrőrsön, méltósággal fognak bánni vele.

Hétfőn a szövetségesek tovább folytatták a Szadrhoz hű milícia elleni támadásokat: Bagdad síita negyedében, al-Szhualában szövetséges harci helikopterek támadták a fegyvereseket.


Irak George Bush Vietnamja

Az Irakban kialakult káosz miatt egyre nehezebb dolga van George W. Bush elnöknek, hogy meggyőzze az embereket az Irak elleni akció jogosságáról. Ráadásul a legutóbbi közvéleménykutatások is azt mutatják, hogy az amerikaiak egyre kevésbé értenek egyet a Fehér Ház Irak-politikájával.

Az amerikaiak iraki szereplésének csökkenő elfogadottsága Bush választási ellenfeleit is e téma kivesézésére sarkallja. Legutóbb Edward Kennedy demokrata párti szenátor bírálta keményen az elnököt és kormányát. Kennedy szerint a kormány az amerikai népet és a kongresszust egyaránt félrevezette, hogy háborút indítson Irak ellen, amivel elidegenítette az ország számos régi szövetségesét is. “Irak George Bush Vietnamja” – súlyosbította mondandóját a szenátor, és leszögezte: az országnak új elnökre van szüksége. November 2. nem jöhet elég korán – tette hozzá az elnökválasztás időpontjára utalva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik