Belföld

Nőtt a szerbiai NIS olajfinomítóinak termelése

A legnagyobb szerb nyersolaj-feldolgozó cég, a NIS két finomítója - a pancevói és az újvidéki - 2003-ban 3,7 millió tonna nyersolajat dolgozott fel, 8 százalékkal többet, mint 2002-ben.

A finomítók teljesítményét az idén 4 millió tonnára akarják növelni. A cég forgalma 6,3 százalékkal, 191 milliárd dínárra (2,8 milliárd euró) nőtt, adózott eredménye 6,6 milliárd dínár lett.

A beruházások tavaly 5 milliárd dollárt értek el, de ez 54 százalékkal a korábban tervezett érték alatt maradt. Az idén a NIS 16 milliárd dollárt tervez költeni a finomítók korszerűsítésére, valamint a nyersolaj- és földgázkitermelésre.

A hazai forrásokból feldolgozott nyersolaj 18,5 százalékot tett ki a teljes tavalyi feldolgozásban. Más cégek megbízásából 550 ezer tonna nyersolajat dolgoztak fel, de ez az eredetileg tervezettnek csak kétharmada volt.

A NIS évek óta tervezett átalakítása – amely a holding néhány részének privatizálásához kell vezessen – még várat magára. A NIS főnöke az idén július előtt nem számít kormánydöntésre a cég jövőjével kapcsolatban, a reális időpont szeptember 1. A teljes átalakítási folyamat 9 hónap-1 év időtartamú lehet, és az elnök szerint csak utána lehet reménybeli vásárlók után nézni.

A NIS jelenleg 18 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik