Belföld

Magyar vállalatok a legjobb európai munkahelyek között

A Hewitt Associates európai Legjobb Munkahely-felmérésén szép magyar sikerek születtek: négy magyar cég is bekerült a legjobbak 15-ös listájára.

A Hewitt Associates 2003-ban 13 ország 196 vállalatát mérte fel munkahelyi minősége szempontjából. A magyarországi sorrend már tavaly ősszel napvilágot látott, a hivatalos európai listát azonban csak most hozták nyilvánosságra meg a Wall Street Journal Europe napilapban.

A felmérés nem várt magyar sikereket hozott: második helyen végzett a Microsoft Magyarország Kft, ötödik helyen a National Instruments Europe Kft, a 11. illetve 12. helyen pedig a Budapest Bank és a Scala Ece Hungary Kft.

A Hewitt Associates az Amerikai Egyesült Államokban, 1997-ben indította el a mára már presztízsértékűnek számító Legjobb Munkahely-felmérést a Fortune magazinnal közösen. Magyarországon a Hewitt Inside a Figyelő gazdasági és üzleti hetilappal együttműködve 2001-ben végezte el először a felmérést, Németország mellett első európai országként. Az eredmények hatékony eszközt adnak a vállalat emberi erőforrás szakemberei és -nem utolsó sorban- a vezetők kezébe az alkalmazottak megtartását, elkötelezettségük és elégedettségük növelését szolgáló tervek kidolgozásában.

Feltűnő a multinacionális vállalatok dominanciája a listán. „A nemzetközi cégek általában profi HR-rendszerekkel rendelkeznek, számukra inkább az a kihívás, miként lehet az anyacég értékrendjét, nemzetközileg bevett gyakorlatát a helyi sajátosságokhoz igazítani” – mondja Tököli Zsolt, a Hewitt Inside Consulting Kft. üzletágvezetője, aki szerint a magyarországi multik semmiben nem maradnak el az európai élvonaltól. Annál nagyobb meglepetés a közép- és kelet-európai társaságok sikeres helytállása: az előzetes vélekedésekkel szemben a legjobb 15 munkahely között 7 vállalat is térségünkben működik. „Jó munkahelynek lenni messze nem földrajzi vagy gazdasági kérdés” – véli Tököli Zsolt. „Ugyanakkor túlzás lenne az eredmények kapcsán kijelenteni azt, hogy a tipikus magyar vállalatok már európai szinten végzik emberi erőforrás-gazdálkodásukat.

Nálunk ugyanis jóval nagyobb a különbség a legjobb munkahelyek, és a lemaradók között, mint nyugaton. Az átlagos magyar vállalatnak még igen sok a behoznivalója.”

Mi teszi a legjobb munkahelyeket a legjobbá? Elsősorban a modern, céges kultúrához illeszkedő humán rendszerek, a felsővezetés figyelme és világos stratégiája, illetve az erős teljesítmény-orientáltság jelentő a megkülönböztető tényezőket. „Az lehet sikeres a munkaerőpiacon, aki megtalálja, és meg tudja tartani azokat az embereket, akik leginkább illeszkednek a vállalat saját kultúrájába, és húzóemberei lehetnek a cégnek.” – teszi hozzá Veres Rita, a 2004-es felmérés vezetője. „Pusztán pénzzel nem lehet megoldani a munkavállalói elégedettség kérdését.”
A magyar cégek szereplése mindenképpen bizakodásra adhat okot: kellő elszántsággal, odafigyeléssel valósággá válhat az örömteli, alkotó munkahely ábrándja.

Hewitt-Figyelő Legjobb Munkahely-felmérés 2004

Minden eddiginél több résztvevőre számít a Hewitt és a Figyelő a negyedszer megrendezésre kerülő Legjobb Munkahely-felmérésben. A részvétel a cégek számára ingyenes.

Az elmúlt évek azt mutatják, hogy nemcsak az önmagukat legjobbnak tartó vállalatoknak érdemes jelentkezniük, hiszen minden résztvevő kézzelfogható információt kap a munkavállalói elégedettségről és az emberi erőforrás rendszerek hatékonyságáról.

A jelentkezés már megkezdődött, további információk találhatók a www.legjobbmunkahely.hu weboldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik