Belföld

Parmalat – csőd helyett felszámolás

A bíróság elfogadta a tejtermelők többszöri próbálkozás után immár megfelelő formában benyújtott felszámolási kérelmét a Parmalat Hungária ellen. A cégnek nem sikerült csődeljárásba menekülnie.

Elrendelte kedden a Parmalat Hungária Rt. felszámolását a Fejér Megyei Bíróság, egyúttal a TM-Line Kft.-t jelölte felszámoló biztosnak. Amint azt Gieszné Boda Orsolya bírósági szóvivő elmondta: a végzést a Tejtermék Tanács által kezdeményezett ügyben hozta meg a bíróság. 

 A második bejött

A Fejér Megyei Bíróság által most elfogadott felszámolási eljárási kérelem a benyújtott hét közül a második volt a sorban. Az elsőt még elutasította a bíróság. A ma elfogadottat az a tejtermelői csoport kezdeményezte még január 30-án, melynek a Parmalat Hungária Rt. 270 millió forinttal tartozik 60 napon túl. 

Csődeljárásssal próbálkoztak


Sokáig kétesélyes volt a magyarországi Parmalat-ügy kimenetele. Februárban még arról írhattunk, hogy a benyújtott felszámolási kérelmek ellenére ideiglenes megállapodást kötöttek a termelők és a Parmalat képviselői. Eszerint a cég hetente fizetett a beszállított tejért.


Az így nyert „szusszanásnyi szünetet” arra próbálta kihasználni a cégvezetés, hogy csődeljárás kezdeményezésével elkerülje a felszámolást és megőrizze a cég működőképességét. A csődegyezség ugyanis a hitelezőkkel kötendő türelmi megállapodások nyomán biztosan lehetőséget nyújtott volna a termelés fenntartására. Ezzel szemben a felszámolás elsősorban a hitelezők kielégítését szolgálja, s jóval szigorúbb feltételekhez köti a termelés részleges fenntartását.


 Fellebbezésnek helye van

A felszámolási eljárás elrendelése ellen 15 napon belül mindkét fél fellebbezhet, majd a határidő lejárta után a végzés jogerőre emelkedik. Ugyancsak fellebbezéssel élhet valamennyi érdekelt a kijelölt felszámoló biztos személyével kapcsolatban is. A fellebbezésekre adott határidők április közepén járnak le, s a felszámolás elindításával kapcsolatos végzés akkor emelkedik jogerőre. 

Alaki hibák a felszámolási kérelmekben


A cég számítása nem vált be, miután a csődeljárási kérelmet azzal utasította el a Fejér Megyei Bíróság, hogy előzőleg már öt hitelező nyújtott be felszámolási kérelmet. A felszámolás megindítása sem volt azonban olyan egyszerű, tekintettel arra, hogy a benyújtott felszámolási kérelmek közül négyet kénytelen volt hiánypótlásra visszaküldeni a bíróság.


Az eseményeket végül maga a Parmalat gyorsította fel, amikor nem nyilatkozott arra a felszámolási kérelemre, amely már megfelelt az alaki követelményeknek. Mint azt a bírósági szóvivő elmondta, a nyilatkozat elmaradását úgy tekintették, hogy a tejfeldolgozó cég nem vitatja a tartozás tényét és összegét. Annál is kevésbé, mert az utolsó pillanatban a cég maga is a felszámolási eljárás legkorábbi időpontban történő megindításáról szóló végzés meghozatalát kérte a Fejér Megyei Bíróságtól. 

Levél a dolgozóknak
 
Az ügy végső stádiumában Cristiano Villani elnök-vezérigazgató levélben fordult a cég dolgozóihoz. Ebben úgy fogalmazott: mivel a többségi részvényesek nem tudták elfogadni a Catone/A-Tej Csoport részéről benyújtott vételi ajánlatot, s a cég eladása nem járt sikerrel, a kialakult helyzetben nincs más választás, mint a felszámolás elfogadása.


A cég vezetője arra is kitért levelében, hogy a felszámolás nem jár szükségszerűen a cég bezárásával. Ahogy írta: a legnagyobb hitelezők – a tejtermelők, a szállítók és a csomagolóanyag-gyártók – már bizonyságát adták a felszámolóval történő együttműködési szándékuknak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik