Belföld

A spanyol kormány szerint nem az al-Kaida robbantott Madridban

Az al-Kaida ugyan csütörtök este magára vállalta a madridi merénylet elkövetését, a spanyol belügyminiszter azonban továbbra is az ETA baszk terrorszervezetet teszi felelőssé a történtekért.

A spanyol kormány “nagy óvatossággal” vizsgálja az al-Kaidának tulajdonított üzenetet, amelyben a terrorszervezet magára vállalta a csütörtöki madridi robbantássorozatot. A nyomozás elsődleges iránya azonban továbbra is a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista szervezet, de igen elővigyázatosnak kell lenni és más nyomokat is vizsgálni kell – jelentette ki csütörtök este Ángel Acebes belügyminiszter.


A merényletek csütörtökön este vállalta magára az al-Kaida terrorszervezet az al-Kudsz al-Arabi című, Londonban megjelenő arab nyelvű újsághoz eljuttatott üzenetben. Az al-Kaidának tulajdonított üzenet szerint további merényletek várhatók az Egyesült Államok és szövetségesei ellen.


Az al-Kaida felelőssége már a merénylet napján, kora délután felmerült. Antonio Guch spanyol belpolitikai szakértő csütörtökön úgy nyilatkopzott, hogy az al-Kaida terrorszervezet közreműködésével hajtották végre a madridi vasúti merényleteket. “Ma mindenki azt mondja, hogy az ETA szeparatista szervezet végezte a robbantások előkészítését és szervezését, én azonban úgy gondolom, hogy az al-Kaida segítsége nélkül nem tudtak volna végrehajtani egy ilyen terrorcselekményt” – jelentette ki Guch élő televíziós adásban, Párizsban. A szakértő hozzátette, hogy a nemzetközi terrorhálózat nagyon nagy mértékben kapcsolódott a vasúti robbantások előkészítésébe és végrehajtásába.


Amerikai hírszerzői források szerint a merényletek mind az ETA, mind az al-Kaida “keze nyomát” magukon viselik. Az Egyesült Államok madridi nagykövetségének közleménye szerint három amerikai állampolgár is van a sebesültek között.


Ezt követően, csütörtök este Korán-verseket tartalmazó arab nyelvű magnókazettát találtak egy ellopott kisteherautóban a spanyol fővárostól nem messze, Alcalá de Henaresban. Alcalá de Henares 35 kilométerre nyugatra fekszik Madridtól, ebből a városból indult a négy vonat, amelyeken a robbantásokat elkövették. Ángel Acebes belügyminiszter elmondta: a kazetta nem tartalmazott fenyegetést, olyan hangfelvétel volt, mint amilyeneket a Korán oktatásához használnak. A miniszter szerint a kazettával zavart kívántak kelteni a nyomozásban.


Eközben a holttestek azonosításában részt vevő igazságügyi orvosszakértők péntek reggel közölték: az ismert halálos áldozatok száma már 198.

A hatóságok attól tartanak, hogy még tovább nőhet ez a szám, mert a merényletsorozatban súlyosan megsebesült emberek közül 44 életveszélyes, további 15 nagyon súlyos állapotban van – közölte a spanyol belügyminisztérium. A mintegy 1400 sérültből 377 volt még kórházban a péntek reggeli órákban.

Több külföldi – latin-amerikai, kelet-európai és afrikai bevándorló – is van a terrortámadás 198 halálos áldozata között. Ezt a halottak azonosításában részt vevő törvényszéki orvosszakértők közölték pénteken. Azt nem tudták megmondani, hogy pontosan hány külföldi van a halálos áldozatok között, mert ötven holttestet még nem sikerült azonosítaniuk. A hatóságok korábban azt jelezték, hogy péntek délelőttig teljes listát közölnek a merényletek áldozataiként meghalt személyekről. A spanyol belügyminisztérium már közzétette internetes honlapján a terrortámadásban megsérült több mint 1400 személy közül 1175-nek a nevét.

A merényleteket elítélő külföldi államférfiakhoz csatlakozott Moammer el-Kadhafi líbiai vezető, Abdelaziz Buteflika algériai államfő és John Howard ausztrál kormányfő is, Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnök pedig részvétét fejezte ki José María Aznar spanyol kormányfőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik