Belföld

Draskovics: kisebb adószint és rendkívüli megbízás

Draskovics Tibor pénzügyminiszter az állami újraelosztás és az adók csökkentését szorgalmazza - derült ki egy csütörtöki budapesti fórumon. A tárcavezető beszámolt arról is, hogy közbeszerzési eljárás nélkül több gazdaságkutatót is megbíznak az úgynevezett konvergencia program kidolgozásával.

Az állami újraelosztás csökkenését, kisebb adószintet kíván megvalósítani a kormány annak érdekében, hogy több levegő jusson a gazdaságnak – mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter csütörtökön a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének budapesti fórumán.


A kormány azonban csak akkor tudja csökkenteni az adókat, “ha előbb konszenzussal lehet megfogalmazni a kiadáscsökkentő programokat. Fordítva nem lehet megállapítani a sorrendet” – mondta Draskovics Tibor, hozzátéve, hogy a kontinentális Európában Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó.


Rendkívüli megbízás


A pénzügyminiszter beszámolt arról, hogy május 15-én kell benyújtani az Európai Bizottságnak egy konvergencia programot, amelyben a kormánynak keretbe kell foglalnia mindazokat a gazdaságpolitikai lépéseket, amelyek révén eljut a maastrichti követelmények teljesítéséhez. “A felzárkózási program hátterében egy kisebb államot, kisebb költségvetési újraelosztási arányt és csökkenő adószintet tartalmazó gazdaságpolitika áll, amely feltétele a gyors gazdasági növekedésnek” – tette hozzá. A pénzügyminiszter szavai szerint az euró bevezetésének dátuma “számítás kérdése”, hiszen a cél az, hogy minél kisebb legyen a növekedési áldozat.


A május 15-éig az Európai Uniónak elküldendő konvergencia program kidolgozása érdekében valamennyi jelentős konjunktúra-kutató intézettől részletes elemzést kér a Pénzügyminisztérium, mégpedig közbeszerzési eljárás nélkül – mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos szövetségének csütörtöki budapesti fórumán.


“A kormány kíváncsi arra, hogy a jelentős konjunktúra-kutató intézetek milyen gazdaságpolitikai pályát rajzolnak fel a magyar gazdaság számára az euró bevezetéséhez vezető úton” – mondta a pénzügyminiszter, hozzátéve: a tanulmánysorozattal a kormány meg kívánja alapozni a beadandó konvergencia programot. “Az idő rövidsége miatt közbeszerzési eljárás nélkül kívánjuk a projektet végigvinni” – jelentette ki Draskovics Tibor.


Nem szigorodik a lakáspolitika


Szigorításra, érdemi változtatásra nincs szükség a lakáspolitikában – válaszolta egy kérdésre Draskovics Tibor pénzügyminiszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének csütörtöki budapesti fórumán.


A pénzügyminiszter elmondta, hogy április 1-jével nő a szociálpolitikai kedvezmény, ami azt jelenti, hogy egy házaspár 2 millió forint saját erőhöz jut hozzá, ha két gyermeket vállal. Rámutatott, hogy 1994 óta nem emelkedett a szociálpolitikai kedvezmény.

Draskovics Tibor kijelentette: a kormány dolgozik azon, hogy jövőre az illetékszabályokat módosítsák annak érdekében, hogy az első lakáshoz jutók bizonyos kedvezményeket kapjanak. “Azon is gondolkodunk, hogy a gyermekvállalási korhatárt nem kell-e feljebb vinni, hiszen az első gyermek után túl kevés a hat év, és ezt az időt talán nyolc évre kell kitolni” – tette hozzá.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik