Belföld

Végtelen világegyetem – ismét messzebb

Alig néhány héttel azután, hogy amerikai asztrofizikusok bejelentették, felfedezték az eddigi legtávolabbi galaxist, egy francia-svájci csillagászcsoport egy még messzebb lévőt talált.

Amerikai tudósok február 16-án jelentették be, hogy az Univerzum eddigi legtávolabbi pontját sikerült megpillantaniuk a Hubble és a Hawaiin található Keck teleszkóp segítségével. Ahhoz, hogy fénye mostanra elérjen hozzánk, akkor kellett kibocsátania, amikor az univerzum még csak 750 millió éves volt, azaz Földünktől 13 milliárd fényévre helyezkedik el. A rekord azonban gyorsan megdőlt: francia-svájci asztrofizikusok a Chilében található Very Large Telescope (Nagyon Nagy Távcső) segítségével egy még messzebbre, 13,23 milliárd fényévre lévő galaxist pillantottak meg.



Végtelen világegyetem – ismét messzebb 1


Az új galaxis az Abell 1835 IR1916 nevet kapta. Ahhoz, hogy fénye mostanra elérjen hozzánk, akkor kellett kibocsátania, amikor az univerzum 470 millió éves volt, azaz mai életkorának három százaléka. Szemléletesebben: ha a világegyetemet egy 75 éves emberhez hasonlítjuk, akkor az újonnan felfedezett galaxis egy kétéves gyermek.

VLT

 

Az európai csillagászok által épített Very Large Telescope (vagy inkább teleszkóprendszer) a chilei Cerro Paranalban működik. A bázison négy, körülbelül nyolcméteres átmérőjű „tányér” gyűjti össze az univerzumból érkező fényt. A négy távcső összekapcsolva egy körülbelül 16 méteres átmérőjű egyedi teleszkópnak felel meg. 

Hírmondó a „kozmikus sötétkorból”

A Very Large Telescope segítségével a kutatók meghatározták az objektum vöröseltolódását is. A vöröseltolódás a fényhullámoknak a világegyetem tágulása miatt bekövetkező megnyúlása: annál nagyobb, minél távolabbi a galaxis.

Az Abell 1835 IR1916 az első galaxis, amelynek vöröseltolódása meghaladja a 10-et, a kutatók 16-ra teszik. Összehasonlításul: az amerikai kutatók által felfedezett galaxis vöröseltolódása 6,6-7,1 volt. Az új galaxis szélessége századrésze a Tejút szélességének.

A világegyetem első galaxisai felbecsülhetetlen értékű információt adhatnak az úgynevezett „kozmikus sötétkorról”. Arról az időszakról, amely feltehetőleg a 13,7 milliárd évvel ezelőtt bekövetkezett Nagy Bumm után 1 milliárd évig tartott, és az első csillagok kigyúlásával ért véget.

Ismét bevált Einstein trükkje

Az európai tudósok, csakúgy, mint amerikai kollégáik néhány héttel korábban, a felfedezéshez a gravitációs lencsehatást használták fel. Az eljárás lényege, hogy egy közbeeső hatalmas galaxishalmaz felnagyítja és kifényesíti a távoli objektumokat.



Végtelen világegyetem – ismét messzebb 2

Very Large Telescope


A gravitációs lencsehatás régi fizikai trükk: a gondolatot először Einstein vetette fel. Általános relativitáselmélete értelmében a galaxishalmazban koncentrálódó óriási anyagtömeg gravitációs hatása elgörbíti a fényt, és mintegy „természet adta távcsőként” felnagyítja a mögötte lévő objektumok képét. Eközben a halvány objektumok fénye fölerősödik (akár 25-100-szorosra), mivel a fényelhajlás olyan fénysugarakat is a Föld irányába görbít, amelyek egyébként elkerülnék. Az eljárás lehetőséget nyújt a csillagászoknak arra, hogy visszatekinthessenek a nagyon távoli múltba is, és akár a tőlünk 13 milliárd fényévnél távolabb fekvő objektumokat is megfigyeljék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik