Belföld

Megint Mol – jegyezzünk részvényt?

Az előttünk álló héten talán a címbeli lesz a leggyakrabban feltett kérdés a hazai magánbefektetők körében. A Molnak kedvez most a gazdasági környezet, de nem minden olcsó, amit az állam ad el.

A múlt hét az OTP szenzációs teljesítményétől volt hangos, most már a Mol-privatizáció okozhat izgalmat a hazai tőzsdézők körében. Az ÁPV Rt. csupán 492 ezer darab részvényt ajánlott fel a hazai magánbefektetőknek értékesítésre, és az FHB privatizáció, illetve a novemberi sikertelen Mol-privatizáció során alkalmazott árkedvezményt is elfelejthetjük, a halasztott fizetés azonban megmaradt. Így is igen izgalmas befektetési lehetőséggel állunk szemben.

Mol részvények jegyzésére két lehetőségünk van, mindkét esetben a két héttel ezelőtti intézményi befektetői értékesítés során kialakult 6500 forintos árfolyamon. Egyrészt jegyezhetünk maximum 200 részvényt halasztott fizetéssel, amikor is csupán 2500 forintot kell befizetnünk, és a maradék összeget október 1-jéig kell törleszteni. Jegyezhetünk maximum 1500 részvényt is a teljes vételár befizetésével.

Formában a forint

Nemcsak az OTP okozott az elmúlt héten meglepetést, hanem a forint erősödése láttán is leesett egyes befektetők álla. A magyar fizetőeszköz olyan könnyedén vitte át a 260-as szintet az euró ellenében, mintha ott se lenne, pedig a devizapiacon kiemelkedő fontosságúak a kerek szintek. A piacon teljes a tanácstalanság afelől, hogy mi áll az erősödés mögött. A zavart a gépezetben az okozza, hogy nem estek a kötvényhozamok. Ilyenkor adódik a kérdés, hogy hova lett a sok pénz, ami bejön? Egyesek szerint az MNB áll a háttérben, mások szerint a dollár euróval szembeni gyengülésére spekulálnak az amerikaiak, ugyanis viszonylag stabil forint/euro mellett hatalmas a kamatjövedelmük, miközben a dollár gyengülésén is bekaszálhatják a profitot. Akármi is az igazság, valószínűleg a héten kiderül, ugyanis a devizapiacon T+2-es elszámolás miatt a pénz egy része még nincs is itt. De ha a kötvények a héten sem erősödnek látványosan, akkor szinte biztos, hogy az MNB lépett a tettek mezejére. 

Meddig mehet az árfolyam?

A mennyiség, amivel „kiszúrják a magánbefektetők szemét” oly csekély, hogy vélhetően jelentős túljegyzés lesz, ami azt jelenti, hogy vélhetően nem lesz lehetőség még a 200 részvény lejegyzésére sem, inkább csak 100-130 darabra lehet számítani. Aki esetleg ennél többet szeretne, az győzze meg valamely családtagját, hogy jegyezzen, hiszen a 200 darabos limit személyenként értendő.

A jegyzési ár és az árfolyam különbsége a pénteki záróárhoz képest csupán 300 forint, kevesebb, mint 5 százalék, emiatt nem feltétlenül éri meg vásárolni, főleg ha arra gondolunk, hogy pénteken az utolsó fél órában „valaki” felrántotta a Mol árfolyamát 200 forinttal. Egyesek az ÁPV Rt.-t vagy valamely általa megbízott, privatizációban részt vevő bankot sejtik a látványos akció a hátterében, de ne feltételezzünk állami szervről mesterséges árfolyam-manipulációt, hiszen azt törvény tiltja.

A Mol most valóban jó eredményeket képes felmutatni. Az idei évre is jelentős növekedés várható az üzemi eredményességben, a magas finomítói árrések pedig örömkönnyeket csalhatnak minden részvényes szeme sarkába, hiszen most nagyon kedvező a gazdasági környezetben működik az olajcég. Az árfolyamot tovább hajthatja felfelé, hogy a Mol hamarosan értékesítheti a gázüzletág egy részét, ami segíthet abban, hogy kiderüljön az üzletág valós értéke.

Ugrásra kész pakettek

Nem minden olcsó, amit az állam ad el. Ez a Molra is igaz. Nézzük meg, hogy hol léphetünk banánhéjra, hol lehet elcsúszni a befektetésen. A kétségtelenül legnagyobb kockázatot továbbra is az állam jelenti, hiszen a gázárak szemmel láthatóan még mindig a politikai viták tárgya. Ez a kockázat a gázüzletág értékesítése után csökkenthet.

A másik veszélyforrás az, hogy az árfolyam emelkedésével újabb részvények kerülhetnek a piacra, hiszen ne felejtsük el, hogy az államnak maradt 12 százaléka, az OMV-nek 9 százalék és a szlovák Slovintegra és Slovbena cégenknek további 9 százalékuk. Sőt, az utóbbiak már el is adtak a piacon közel 1 millió darabot a múlt heti bejelentésük szerint.

Ettől függetlenül a Mol ígéretesnek tűnhet a piacon. Az OTP árfolyama az egekben jár, a Richter nyomás alatt marad a privatizációig, a Matáv pedig növekedés nélkül csak az osztalékban bízhat, csakhogy egyéni befektetőknek ez 20 százalékos osztalékadóval terhelt jövedelem.

Minden képzeletet felülmúlva

Ha már az OTP szóba került, akkor érdemes meghajolnunk a bankrészvény múlt heti teljesítménye előtt. Sokan mondták, hogy az OTP számára a 3 ezer forintos szint magaslati levegő, mert rossz a gazdaság állapota, romlottak a lakáshitelezési kilátások, le-fel ugrálnak a kötvényhozamok, amik érezhető veszteséget okoznak, kamatemelési félelmek vannak…

Az OTP árfolyama azonban rácáfolt a pesszimistákra és a befektetők rendületlenül bíznak a Csányi-csapatban. Az OTP úgy viselkedik ezen a szűk piacon, mint a zongorista, akinek az előadása alatt kigyullad a koncertterem, de ő akkor is végigjátssza a darabot. Összeomolhat itt a kötvénypiac és a gazdaság, az OTP rendületlenül menetel előre. Három nap alatt 7 százalék fölötti emelkedés úgy, hogy nyoma sincs profitrealizálásnak, azt sejteti, hogy még maradt szufla a papírban.



Megint Mol – jegyezzünk részvényt? 1

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik