Belföld

Vezetőváltás a Délhús Rt. élén

Vezetőváltásra került sor a hazai húspiacon mintegy 13 százalékos részesedéssel rendelkező pécsi központú Délhús Rt. élén; a cég új elnök-vezérigazgatója Kovács László.

Thomas Jobban, a társaság felügyelő bizottságának elnöke elmondta: Kovács László több évtizede a húsiparban tevékenykedik, 22 évig a Pápa Húsnál dolgozott, öt és fél éven át a kaposvári Kometa, valamint kilenc hónapon át a szegedi Pick Rt. vezérigazgatója volt.

Kovács László hangsúlyozta: az ágazat nehéz helyzete ellenére a Délhús készen áll arra, hogy teljesítse az unió által támasztott követelményeket minőségi, higiéniai, élelmiszerbiztonsági, műszaki és technológia téren egyaránt.

Thomas Jobban a cég gazdasági helyzetét elemezve közölte: a Délhús Rt. az elmúlt esztendőt eredményesen zárta; 25 milliárd forint árbevételt ért el, ami 25 százalékkal haladta meg a 2002. évit. A cég nyeresége 2001-ben 200 millió, 2002-ben már 750 millió forint volt, 2003-ban is hasonlóval számolnak.

A 2004-es tervben 30 milliárd forint árbevételt szerepel, 10 milliárdos export mellett. Az első hónapot a nehéz piaci helyzet, a támogatások megvonása ellenére veszteség nélkül zárták. Továbbra is kiemelt helyen kezelik a belföldi piacot, e mellett mindent megtesznek külföldi partnereik megtartásáért.

A cég versenyképes nemcsak a hazai, de az európai piacokon is. Kizárólag ellenőrzött, az EUROP minősítési rendszer szerint átvett alapanyagokból készíti termékeit. Megkülönböztetett figyelmet fordítanak a HACCP rendszer működésére. A német CSB integrált vállalatirányítási rendszer segítségével – az élőállat beszállítástól, a késztermékek technológiai folyamaton keresztül, az áru kiszállítását követő számlázásig – minden tevékenység nyomon követhető – mondta.

Szólt arról is: a pécsi húscentrumból a darabolt fagyasztott sertéshúst Dél-Koreába, a karajt Németországba, míg a sonkát Spanyolországba szállítják. Az országban egyedül álló módon a készítmények gyártásához felhasznált húsalapanyagok egalizálását is a Pécsett végzik, ami az egyenletes minőségű késztermék gyártásra jelent garanciát. A bajai üzemből marhahúst exportálnak elsősorban Franciaországba. Alsómocsoládon pedig évente mintegy 3.000 tonna szárazárut gyártanak.

Thomas Jobban beszámolt arról: a fejlesztéseknek köszönhetően a dolgozók számát tavaly 100 fővel növelték és ez évben újabb 100 főt kívánnak felvenni. Folytatják a már megkezdett fejlesztéseket; a három telephelyen összesen 1,7 milliárdos beruházásra kerül sor.

Alsómocsoládon SAPARD-pályázati pénzek felhasználásával a szárazáru-gyártást fejlesztik, világszínvonalú csomagolórendszert állítanak üzembe, Pécsett – a húscentrumban – a vákuum-csomagolást korszerűsítik, és a minőségvédelmi beruházások keretében komplett labor rendszert építenek ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik