Belföld

Figaro: elégedetlenség a munkavállalás korlátozása miatt

Egyre nagyobb az elégedetlenség az EU-tagállamok munkaerőpiaci megszorításai miatt - írja hétfői számában a Le Figaro. A francia napilap a szlovák, a lengyel, a cseh és a magyar külügyminiszterek véleményét idézi.

Nagy-Britannia, Svédország, Dánia és Hollandia döntése után gyakorlatilag Íroszág maradt az egyetlen, ahol nem akarják megakadályozni az új EU-tagállamokból érező munkvállalók boldogulását. Az érintett kelet-közép-európai országok vezetői úgy látják, ezzel a csatlakozás egyik legerősebb aduját veszíthetik el.


A szlovák külügyminiszter, Eduard Kukan, a francia Le Figaro című napilapnak nyilatkozva elmondta, a tizenötök eljárása se nem korrekt, se nem indokolt. Ugyanis, amikor 2001-ben a csatlakozási tárgyalások megkezdődtek, a legtöbb EU-tagállam ígéretett tett, hogy nem vezet be korlátozásokat a munkaerőpiacon, és 2004 május 1-től az új tagállamok állampolgárai szabadon vállalhatnak munkát. Mivel ezen a téren nem történt semmilyen radikális változás, nem értjük a megszorító intézkedéseket – tette hozzá Kukan.


Csalódásának adott hangot a lengyel külügyminiszter is, a magyar külpolitikáért felelős miniszter pedig visszalépésnek minősítette az intézkedéseket – írja a Le Figaro. A cseh kormány szóvívője úgy fogalmazott, tisztában van az EU államainak restrikciós jogával, de meglepőnek tartja, hogy éppen Hollandia és Svédország vezet be korlátozásokat, holott ígéretet tettek a munkaerő beengedésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik