Belföld

Figaro: elégedetlenség a munkavállalás korlátozása miatt

admin
admin

2004. 02. 23. 11:26

Egyre nagyobb az elégedetlenség az EU-tagállamok munkaerőpiaci megszorításai miatt - írja hétfői számában a Le Figaro. A francia napilap a szlovák, a lengyel, a cseh és a magyar külügyminiszterek véleményét idézi.

Nagy-Britannia, Svédország, Dánia és Hollandia döntése után gyakorlatilag Íroszág maradt az egyetlen, ahol nem akarják megakadályozni az új EU-tagállamokból érező munkvállalók boldogulását. Az érintett kelet-közép-európai országok vezetői úgy látják, ezzel a csatlakozás egyik legerősebb aduját veszíthetik el.


A szlovák külügyminiszter, Eduard Kukan, a francia Le Figaro című napilapnak nyilatkozva elmondta, a tizenötök eljárása se nem korrekt, se nem indokolt. Ugyanis, amikor 2001-ben a csatlakozási tárgyalások megkezdődtek, a legtöbb EU-tagállam ígéretett tett, hogy nem vezet be korlátozásokat a munkaerőpiacon, és 2004 május 1-től az új tagállamok állampolgárai szabadon vállalhatnak munkát. Mivel ezen a téren nem történt semmilyen radikális változás, nem értjük a megszorító intézkedéseket – tette hozzá Kukan.


Csalódásának adott hangot a lengyel külügyminiszter is, a magyar külpolitikáért felelős miniszter pedig visszalépésnek minősítette az intézkedéseket – írja a Le Figaro. A cseh kormány szóvívője úgy fogalmazott, tisztában van az EU államainak restrikciós jogával, de meglepőnek tartja, hogy éppen Hollandia és Svédország vezet be korlátozásokat, holott ígéretet tettek a munkaerő beengedésére.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.