Belföld

Tavaly minden perét megnyerte az APEH

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal minden befejezett ügyben pernyertes lett 2003-ban - tájékoztatott közleményében az adóhivatal. Az adóhatóság ellen indított perek úgynevezett pertárgyértéke 2001 óta folyamatosan csökken.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), mint alperes ellen tavaly 29 új pert indítottak közigazgatási jogkörben okozott kár megtérítésével kapcsolatban. Az adóhatóság közleménye szerint ezekben a perekben nagyjából egymilliárd forintos kártérítési igényt fogalmaztak meg a felperesek.

A megítélni kért legkisebb összeg 45 ezer, a legmagasabb pedig 402 millió forint volt – tájékoztat az APEH közleménye. Tavaly már csak egy pert kezdtek téves tájékoztatás-nyújtás miatt, emellett több esetben felszámolási, végrehajtási vagy általában eljárási szabályok megsértésére, valamint egyéb körülményekre – határozat nem kellő határidejű kézbesítése, ügyintézési határidő késedelme – hivatkoztak.

Az APEH alperesként az elmúlt években – beleértve a korábbi esztendőkről áthúzódó ügyeket is – összesen 76 perben vett részt. Tavaly ezek közül 32 ügy jogerősen befejeződött, míg 44 jelenleg is folyamatban van. Az adóhatóság minden jogerősen lezárult ügyben pernyertes volt, kártérítés megfizetésére egyetlen egy ügyben sem kötelezték, ám megítéltek részére 4,7 millió forint perköltséget.

Mindössze egy részleges veszteség

Polgári jogviszonyból származó más perkategóriákban az APEH összesen 42 perben vett részt, melyből jogerősen 18 ügy fejeződött be, 12 per ítélettel, 6 pedig permegszüntető határozattal. Az ítélettel lezárt ügyek közül 11-ben lett pernyertes az APEH, egy ügyben pedig részleges pernyertességet ért el.

A személyiségjogi pereket jellemzően az APÜSZ Párt indította képviseleti jogosultság visszautasítása miatt. A bíróság azonban nem osztotta ezt az álláspontot, kimondva, hogy a személyiségi jogi per eleve alkalmatlan e jogvita eldöntésére.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik