Belföld

Brit-EU egyezség munkavállalás-ügyben

Egyezségre jutott a brit kormány belső kabinetje arról, hogy miként kezelje az új EU-tagországokból érkező munkavállalók ügyét a bővítés után - közölte az ebben a kérdésben összehívott keddi kabinetülés befejeztével a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivője, aki szerint azonban a részleteket a kormány csak a jövő héten ismerteti az alsóházban.

Tony Blair belső kabinetjének illetékes tagjaival – Jack Straw külügyminiszterrel, David Blunkett belügyminiszterrel és Andrew Smith munka- és nyugdíjügyi miniszterrel – tartott egyeztetést arról, hogy Nagy-Britannia, korábbi ígéretével ellentétben, bevezessen-e korlátozásokat az új uniós tagországok polgárainak munkavállalására.

A Downing Street a keddi ülés után annyit közölt, hogy “az eldöntött intézkedéseket” az ezen a héten nem ülésező alsóház következő, jövő hétfői vitanapján ismerteti a kormány. Az intézkedésekről kedd estig nem szivárogtak ki érdemi részletek.

Nem hivatalos értesülések szerint a kabinetülésen két fő lehetőség merült fel: valamiféle munkavállalói engedélyrendszer bevezetése, vagy a Nagy-Britanniában munkát vállalók által igénybe vehető jóléti juttatások feltételeinek szigorítása. Ez utóbbi azonban csak úgy lehetséges, ha az minden EU-tagállam polgáraira vonatkozik, mert az EU-előírások ebben a kérdésben nem engedélyeznek diszkriminációt.

Nagy-Britanniában a jelenlegi rendszer szerint az EU-országok polgárainak igazolniuk kell, hogy életvitelszerűen az országban élnek és ott legális jövedelemhez jutnak, mielőtt hozzáférhetnének a brit szociális ellátórendszer juttatásaihoz.

Az életvitelszerű tartózkodás megállapításának alsó időhatára általában három hónap; a szigorítási lehetőségek között felmerült, hogy ezt egy, esetleg két évre kiterjesztik.

A brit kormányfő, akire a konzervatív ellenzék és a bulvársajtó rendkívüli nyomást gyakorol szigorítások bevezetése végett, a múlt héten meglehetősen homályosan megfogalmazott utalásokat tett arra, hogy az unióhoz májusban csatlakozó országok munkavállalóit esetleg korlátozni fogják a jóléti juttatások igénybe vételében, sőt már feltételes módban beszélt a szabad munkavállalási jog korábban megígért biztosításáról is.

A többi tagállam által sorra bejelentett korlátozások után Nagy-Britannia maradt az egyetlen nagy EU-tagország, amely hivatalosan még érvényben tartja ígéretét a munkaerőpiac korlátozás nélküli megnyitására a május 1-jei bővítés első pillanatától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik