Belföld

Magas inflációt és emelkedő jegybanki kamatot jósolnak a londoni házak

admin
admin

2004. 02. 16. 17:07

Hat százalék feletti magyarországi januári inflációt és rövid távon változatlan, sőt esetleg tovább emelkedő jegybanki alapkamatot jósoltak az inflációs adat közzététele előtt vezető londoni befektetési házak.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlege (DrKW) – az európai feltörekvő piacokat rendszeresen elemző egyik legnagyobb londoni ház – hétfői előrejelzésében a decemberi 5,7 százalék után 6,2 százalékra várja a 12 havi januári fogyasztói inflációt.

Az elemzés szerint a gyorsulás fő hajtóerejét az áfa-módosulások adják, de az alapfolyamatokban rejlő inflációs nyomások is változatlanul éreztetik hatásukat, amit a maginfláció gyorsulása is jelez.

Ez a folyamat a DrKW szerint legalább májusig eltart: a ház akkorra várja a 12 havi infláció tetőzését 7 százalék feletti szinten. Utána, az év végéig 6 százalék közelébe csökken vissza az ütem – áll a Dresdner londoni előrejelzésében.

A DrKW elemzői szerint ha az MNB elszánja magát az inflációs cél tartása melletti nagyobb elkötelezettségre, az még szorosabb pénzügypolitikát tenne szükségessé.

A Dresdner szerint a piac nem helyesen értelmezi a pénzügypolitikai kockázatokat, amikor a 12,50 százalékos jegybanki kamatszint rövid távon történő jelentős csökkentését árazza be, ahogy az továbbra is történik. A DrKW a következő fél évre változatlan kamatszintet vár, azzal, hogy a kockázatok inkább a további kamatemelés, semmint kamatcsökkentés felé mutatnak – áll a hétfőn kiadott előrejelzésben.

A JP Morgan heti feltörekvő piaci előrejelzése 6,4 százalékos januári 12 havi inflációt jósol, szintén főleg az áfa-változások miatt. A pénzügyi szolgáltató megjegyzi ugyanakkor: a januári adatban sok függ attól, hogy az áfa-emelésekből mennyi szűrődik át ténylegesen a fogyasztói árszintbe.

A cég 2004 egészére 6,8 százalékos éves átlagos inflációval számol, az előrejelzés szerint azonban ez jövőre 4,5 százalékra csökken.

A JP Morgan is a jegybanki kamatszint változatlanságával számol, mégpedig egészen 2004 végéig.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.