Belföld

Zengő-hegyi csata: a NATO szerint hazánknak kell döntenie a helyről

admin
admin

2004. 02. 13. 17:31

Nyugalom van a Zengőn, az aktivisták itt vannak, a biztonsági szolgálat emberei távoztak, csakúgy, mint a favágók. A Greenpeace emberei péntek reggel fákhoz láncolták magukat, hogy megakadályozzák a Mecsek csúcsára tervezett NATO radarállomás megépítéséhez szükséges fakitermelési munkálatokat. A szövetség szóvivője egyébként közölte, a hely kiválasztásáról Magyarországnak kell döntenie.

Péntek reggel elszabadultak az indulatok, és az eddig nyugodtnak tűnő demonstráció összecsapásba torkollott. A biztonsági szolgálat emberei arra kaptak utasítást, hogy távolítsák el a tüntetőket a fáktól, hogy a favágók tudják végezni a munkájukat.

Eközben sérülés is történt, az egyik greenpeace-es aktivista könnyebb sérülést szenvedett, többeket lefogtak, másokat a földön vonszoltak, aztán, amikor rendőrséget értesítették a tüntetők, akkor abbamaradt ez az összecsapás. Egyébként a kiérkező rendőrjárőrök nem avatkoztak be, felmérték a helyzetet, majd közölték a tüntetőkkel, hogy birtokháborítást követnek el, ami eljárást vonhat maga után.

Ugyanakkor a másik féllel pedig azt közölték, őket arról tájékoztatták, hogy csak olyan esetben avatkozhatnak be a biztonsági őrök, és akadályozhatják meg a békésen demonstrálók tevékenységét, ha ezzel például közvetlen életveszélyt, vagy más halaszthatatlan intézkedést megkövetelő tevékenységet akadályoznak meg. Itt erről pedig szó sincs, hiszen még csak kijelölték volna a favágók azokat a fákat, amelyeket később távolítanának onnan el.

Tehát már nyugalom van a Zengőn, a biztonsági szolgálat elment, az erdészet munkatársai is levonultak, egyelőre nem folytatják a munkavégzést. Hogy mi lesz a vége, azt nem tudni. A jelenlévők, a tiltakozók, a tüntetők azt mondják, elszántak kitartanak, akár péntek estig is itt maradnak, és szombaton reggel is nagyon korán hajnalban kijönnek, mindenféleképpen meg akadályozzák, hogy ez a beruházás itt megvalósuljon, ezen a természetvédelmi területen. Itt vannak egyébként a Greenpeace aktivistái, és ők nemzetközi közreműködést, segítséget helyeztek kilátásba.

A NATO egyik szóvivője délután közölte, a szövetség megkapta a radarállomás létesítése ellen tiltakozók levelét. Elmondta: a NATO főtitkára válaszolni fog, a hely kiválasztásáról azonban Magyarországnak kell döntenie.

Wekler Ferenc szabad demokrata országgyűlési képviselő az üggyel kapcsolatban kijelentette, szimpatikus, de megkésett és politikától sem mentes a demonstráció ez. Csőzik László az SZDSZ Új generáció elnöke ugyanakkor egyetértéséről biztosította a tüntetőket.

A szervezet légvédelmi rendszerének helyszínét amúgy mintegy tíz éve jelölték ki, a 23 milliárd forintos beruházást a NATO fizeti.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.