Belföld

FT: Nagy-Britannia tartsa be munkaerőpiaci ígéretét a bővítés után

Tony Blair brit kormányfőnek be kellene tartania azt az ígéretét, amely szerint már az EU-bővítés napjától megnyitja Nagy-Britannia munkaerőpiacát az új tagországok munkavállalói előtt - írta pénteken a Financial Times.

A brit üzleti napilap kontinentális kiadásának szerkesztőségi cikkében elismeri, hogy vannak megalapozott aggodalmak a szociális juttatásokkal való esetleges visszaélésekkel kapcsolatban. Ezeket azonban szerinte nem szigorú bevándorlási korlátozásokkal, hanem a társadalombiztosítási szabályok módosításával lenne célszerű kezelni.

A csatlakozási tárgyalások lezárásakor több jelenlegi EU-tagállam – köztük Nagy-Britannia – tett ígéretet arra, hogy megnyitja kapuit a közép- és kelet-európai munkavállalók előtt. Többségüket azóta megrémítették az ellenőrizhetetlen bevándorlásról szóló megalapozatlan előrejelzések.

Most már csak Nagy-Britannia és Írország tart ki a nyitottság mellett. Ha a britek is visszakoznak, az írek is követni fogják a példát, mert a két ország gazdasága szorosan összefonódott – véli a lap.

A több millió bevándorló érkezésétől való félelmeket azért tartja megalapozatlannak, mert a tapasztalatok szerint az európaiak csak szélsőséges körülmények között kelnek útra ilyen nagy számban. Az EU korábbi bővítéseinek egyike sem váltott ki migrációs hullámokat, de még a Szovjetunió korszakos jelentőségű összeomlásának sem volt ilyen hatása. Egyedül a délszláv polgárháborúk jártak ilyen következménnyel.

Hasonlóan alaptalannak tartja a Financial Times a roma bevándorlók várható áradatára figyelmeztető előrejelzéseket. Tény, hogy a kelet-európai romák többsége szegénységtől és diszkriminációtól szenved, de ugyanez az olasz romákra is igaz. Ha az északnyugat-európai országok valóban olyan nagy vonzerőt gyakorolnának, akkor ez utóbbiak mér régen felkerekedtek volna. De nem tették.

Nyugat-Európának szüksége van a bevándorlókra, hogy ki tudja tölteni a népessége elöregedése miatt keletkező munkaerőpiaci réseket. A kelet-európai munkavállalók hatékony alkalmazása enyhítené a munkaerőhiányt, és fellendítené a gazdasági növekedést – állapítja meg a lap.

Elismeri mindamellett, hogy a társadalombiztosítási szabályokat meg kell szigorítani az esetleges visszaélések kiküszöbölése érdekében. Ennek egyik módja szerinte az lehetne, ha meghosszabbítanák azt a minimálisan szükséges időszakot, amelynek letelte után az unión belülről érkező bevándorlók jogosultak a kedvezményekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik