Belföld

Solbes változtatna az eurózóna stabilitási paktumán

admin
admin

2004. 02. 04. 17:46

Pedro Solbes, az Európai Unió pénzügyi biztosa szerint a gazdaságilag nehéz időkre változtatni kellene az euróövezeti tagság feltételeit előíró és szankcionáló stabilitási paktumon. Az ugyanis igen korlátozónak tetszik a 3 százalékos GDP-arányos deficitelőírással ilyen esetekben.

A pénzügyi biztos a német Wirtschaftswoche magazinnak fejtette ki nézetét. Úgy vélte, hogy olyan értelmű változtatást kellene tenni a stabilitási paktumon, hogy azon országok, amelyek általában kis államadóssággal és államháztartási deficittel terheltek, átmenetileg növelhetnék deficitjüket, ha állami beruházásokat hajtanak végre strukturális problémáik enyhítésére. Azaz együttesen kellene figyelembe venni az állam adóshelyzetét és az államháztartás helyzetét.

A stabilitási paktum érvényét az EU pénzügyminiszterei gyakorlatilag felfüggesztették tavaly ősszel, amikor leszavazták Franciaország és Németország megbüntetését a második éve túl nagy deficitjük miatt. Néhány napja egy másik elképzelés is napvilágot látott: nem egy-egy évre, hanem több év átlagára kellene betartatni az euróövezeti tagországokkal a GDP 3 százalékának megfelelő államháztartási deficithatárt, egy szakértőcsoport szerint, amelyet a Európai Bizottság elnöke, Romano Prodi vezet.

A 3 százalékos deficithatár módosítása azonban lehetetlen – mondta Klaus Zimmermann, a német DIW gazdaságkutató intézet elnöke a Prodi vezetésével tevékenykedő, az EU-bizottságot tanácsokkal ellátó szakértőcsoport (Group of Economic Analysis) egyik tagja. A deficithatár megváltoztatásához az uniós kormányok egyöntetű jóváhagyására lenne szükség.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

John F. Kennedy writes at his desk in his Senate office, ca. 1953-1961. (Photo by © CORBIS/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.