Belföld

Solbes változtatna az eurózóna stabilitási paktumán

admin

2004. 02. 04. 17:46

Pedro Solbes, az Európai Unió pénzügyi biztosa szerint a gazdaságilag nehéz időkre változtatni kellene az euróövezeti tagság feltételeit előíró és szankcionáló stabilitási paktumon. Az ugyanis igen korlátozónak tetszik a 3 százalékos GDP-arányos deficitelőírással ilyen esetekben.

A pénzügyi biztos a német Wirtschaftswoche magazinnak fejtette ki nézetét. Úgy vélte, hogy olyan értelmű változtatást kellene tenni a stabilitási paktumon, hogy azon országok, amelyek általában kis államadóssággal és államháztartási deficittel terheltek, átmenetileg növelhetnék deficitjüket, ha állami beruházásokat hajtanak végre strukturális problémáik enyhítésére. Azaz együttesen kellene figyelembe venni az állam adóshelyzetét és az államháztartás helyzetét.

A stabilitási paktum érvényét az EU pénzügyminiszterei gyakorlatilag felfüggesztették tavaly ősszel, amikor leszavazták Franciaország és Németország megbüntetését a második éve túl nagy deficitjük miatt. Néhány napja egy másik elképzelés is napvilágot látott: nem egy-egy évre, hanem több év átlagára kellene betartatni az euróövezeti tagországokkal a GDP 3 százalékának megfelelő államháztartási deficithatárt, egy szakértőcsoport szerint, amelyet a Európai Bizottság elnöke, Romano Prodi vezet.

A 3 százalékos deficithatár módosítása azonban lehetetlen – mondta Klaus Zimmermann, a német DIW gazdaságkutató intézet elnöke a Prodi vezetésével tevékenykedő, az EU-bizottságot tanácsokkal ellátó szakértőcsoport (Group of Economic Analysis) egyik tagja. A deficithatár megváltoztatásához az uniós kormányok egyöntetű jóváhagyására lenne szükség.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Debrecen, 2016. november 23.
Dézsi Ágnes háziorvos influenza elleni védőoltást ad be egy páciensnek Debrecenben 2016. november 23-án. Az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védőoltásához 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.