Belföld

Elemzők szerint még mindig kritikus az államháztartási adat

Az előzetesnél árnyalatnyival jobb januári államháztartási mérleg ellenére továbbra is kritikusnak tekinthető a 2004-es költségvetési, illetve államháztartási helyzet - vélték az MTI által megkérdezett elemzők.

Változatlanul bizonytalanság jellemzi a piaci szereplők költségvetéssel kapcsolatos véleményét, hiszen ma még nem tudható, hogy a kormány képes lesz-e tartani a módosított – az EU szabványai szerinti ESA 95-ös rendszerben 4,6 százalékos – GDP-arányos államháztartási hiányt – mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. elemzője. Az elemző szerint továbbra is bizonytalan marad a deviza- és az állampapír piac és a közeljövőben nem várható kamatcsökkenés. Elmondta, a már bejelentett 120 milliárd forinton felül további megtakarításra van szükség. “A közelmúltban publikált Reuters elemzői összefoglalóban közölt átlagos 70 milliárd forinttal szemben, véleményem szerint további 120 milliárdos megtakarítás kell ahhoz, hogy a tervezett 4,6 százalékos államháztartási hiány tarható legyen”- mondta.


Vojnits Tamás, az OTP Bank vezető elemzője úgy ítélte meg, hogy bár a Pénzügyminisztérium által januárra eredetileg vártnál kedvezőbb a ténylegesen elért 218,6 milliárd forintos államháztartási hiány, az év egészét nézve a bevételeknek az eredetileg tervezetthez képest nagyobb dinamikával kell beérkezniük, hogy teljesüljön az éves előirányzat. Vojnits Tamás szerint az eredeti, ez évre elfogadott, pénzforgalmi szemléletű 920 milliárd forintos államháztartási deficitnek (az önkormányzatok egyenlege, illetve a privatizációs bevételek nélkül) már időarányosan több mint egynegyede teljesült 2004 első hónapjában. “Valamivel kedvezőbb a kép, ha tekintetbe vesszük, hogy a kijelölt pénzügyminiszter által említett, ESA szerint 4,6 százalékos GDP-arányos hiány az új cél, aminek pénzforgalmi szemléletben körülbelül éves szinten 1050-1100 milliárd forint deficit felel meg” – mondta. Ennek ellenére Vojnits Tamás úgy vélte: a költségvetési bevételeknek dinamikusan kell beérkezniük a költségvetésbe és az áfa-, mind az szja-bevételeknek hónapról-hónapra meg kell haladniuk az eredetileg tervezett bevételi számokat, hogy teljesüljön a deficit előirányzat.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik