Belföld

Terjed a kalózkodás a világtengereken

Terjed és egyre erőszakosabbá válik a kalózkodás a világtengereken.

A Nemzetközi Tengerészeti Iroda (IMB) szerdán Kuala Lumpurban közzétett jelentése szerint tavaly 445 kereskedelmi hajót raboltak ki tengeri zsiványok, 20 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A kalóztámadások során 21 tengerész vesztette életét, kétszer annyi, mint 2002-ben.

Folytatódott tavaly is az utóbbi évek két legnyugtalanítóbb irányzata: a legénység elrablásának és a lőfegyverek használatának növekvő tendenciája. Az IMB adatai szerint 2003-ban a kalózok 359 matrózt ejtettek túszul, kétszer annyit, mint a megelőző évben. Ráadásul száz esetben a tengeri rablók gyorstüzelő fegyverekkel vagy pisztolyokkal kényszerítették megállásra az áruszállító hajókat.

A tengeri kalózkodás fellegvára továbbra is Indonézia óriási szigetvilága, ahonnét 121 kalóztámadást jelentettek tavaly. A második legkevésbé biztonságos helyszín a hajók számára Banglades felségvize, amelyen 58 kalóztámadás vált ismertté. Afrika körül a nigériai partvidék a legveszélyesebb: itt háromszorosára, 39-re nőtt a megtámadott hajók száma. Kétszeresére, 28-ra nőtt a kalóztámadás áldozatává vált teherhajók száma az Indonézia és Malajzia közti Malaka-szorosban, a világ egyik legforgalmasabb hajóútján is. A helyenként alig 3 kilométeresre szűkülő szorosban évente 50 ezer hajó halad át, ami ideális helyszínné teszi az átjárót a kalóztámadások számára.

Hajózási szakértők attól tartanak, hogy a tengerjáró hajók, főleg fűtőanyagot szállító tankerek nemcsak kalózok, hanem terroristák ideális célpontjává is válhatnak. Szakértők úgy vélik, hogy egyes terroristák, például az al-Kaida terrorszervezet tagjai talán már meg is kezdték a felkészülést hajók elfoglalására és levegőbe repítésére.

A veszély ellenére a térségbeli országok, köztük elsősorban Indonézia, alig tesznek valamit egy ilyen katasztrofális támadás esélyének csökkentésére – állapította meg nemrég a washingtoni Heritage Alapítvány Ázsiai Tanulmányi Központja. Az intézet kutatói szerint az indonéz kormány “sajnálatos módon” ugyanúgy reagál a figyelmeztetésekre, mint a Bali szigetén elkövetett szörnyű merénylettel kapcsolatos titkosszolgálati jelzésekre, vagyis figyelmen kívül hagyja az információkat.

A Nemzetközi Tengerészeti Intézet is a tengeri járőrözés fokozására buzdítja Indonéziát, mondván, hogy ha az indonéz partok mentén sikerülne visszaszorítani a kalóztámadások számát, akkor látványosan javulna a helyzet az egész térségben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik