Belföld

Esik az Unipetrol a privatizációs lista közzététele óta

A cseh Unipetrol olajipari vállalat részvényeinek árfolyama csütörtökön reggel 4,2 százalékkal 67,69 koránára esett azután, hogy a cseh kormány kizárta az Unipetrol privatizációs rövid listájáról a hírek szerint legmagasabb ajánlatot tevő pályázókat.

A rövid listára a lengyel PKN Orlen, a magyar MOL és a Royal Dutch/Shell került fel, nem jutott tovább viszont az orosz Tatnyeft, a kazah KazMunaiGaz és a cseh-szlovák Penta pénzügyi csoport. Hírek szerint a Tatnyeft és a KazMunaiGaz tette a legmagasabb árajánlatot.

A prágai kormány szóvivője a három cég kizárását stratégiai okokkal indokolta, részletes magyarázatot azonban nem fűzött ahhoz: miért kockáztatja a kormány azt, hogy Prága a végső ajánlattevési fordulóban csak alacsonyabb árat érhet majd el. A cseh kormány korábban jelezte, hogy nem kívánja az orosz társaságok behatolását, az ugyanis az ország üzleti érdekeit sértheti.

A prágai tőzsde résztvevői úgy látják, hogy a cseh vezetés a politikát a gazdasági megfontolások elé helyezi, és ez további árfolyamesést válthat ki. A legmagasabb árajánlatot tevők kizárására a tőzsde kedvezőtlenül reagált – értékelte a helyzetet a Komercni Banka, amely megjegyezte, hogy a pályázat két résztvevőre történő csökkentése a verseny korlátozásával jár. A Reuters emlékeztet arra, hogy a MOL és a PKN külön pályázatot nyújtottak be az Unipetrol 63 százalékának megszerzésére, jóllehet hosszú távon egyesülni
szándékoznak.

A cseh olajipari cég részvényei a tavaly meghirdetett privatizálási szándék óta 30 százalékot vesztettek értékükből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik