Belföld

Csendélet – merre megy ez az út?

Szűk sávban mozogtak az árfolyamok a tőzsdén, az új pénzügyminiszter-jelölt is csak átmenetileg tudott optimizmust önteni a piacokba, a költségvetés pedig végleg lelepleződött.

A múlt héten a hazai piac fő eseménye a keddi pénzügyminiszter-jelölti sajtótájékoztató volt. A befektetők a gazdaságpolitikai irányváltásra voltak kíváncsiak. A várakozások alapvetően két út mentén szóródtak, amelyeket lehetne kemény és puha útnak nevezni. A két alternatíva két dátummal is könnyen kifejezhető: 2008 vagy 2010.


A hétfői és a keddi napon nem volt jelentős elmozdulás az árfolyamokban, de a kereskedés igen élénk volt, ami azt jelzi, hogy a piaci szereplők felvették pozícióikat annak függvényében, hogy melyik út bejelentésére számítottak. Draskovics Tibor végül ugyan a puha utat választotta, de egy hihető pálya felrajzolása már önmagában képes volt a forintot erősíteni.

          Költségvetési blöff

A kijelölt pénzügyminiszter bejelentésének fő mondandója, hogy a kormány kész újabb 120-150 milliárd forint megszorításra, de ez is csak a költségvetés 4,6 százalékos hiányához lesz elegendő. Hihetetlen, de ez azt jelenti, hogy újabb módosítás nélkül az idei hiány 5,3 százalékra rúgna a számítások szerint. És mindez csupán 29 nappal a költségvetés parlamenti elfogadása után, amiben 3,8 százalékos deficit szerepel.
2003 második felétől mást sem hallunk a kormány és a jegybank vezetőitől, csak azt, hogy bizalmi válság van és helyre kell állítani a hitelességet. Piaci szemmel nézve nem biztos, hogy a “költségvetési blöff” a legjobb eszköz erre. Emlékezetes, hogy amikor megjelent 2002 végén az egyik neves befektetési bank elemzése, amely a 2003-as költségvetést “kamu-költségvetésnek” nevezte, akkor mekkora volt a felháborodás hivatalos körökben. Kellemetlen dolog ismét okot adni arra, hogy Magyarország rovására élcelődjenek.

Az egyik mérleg már javul


Draskovics Tibor sajtótájékoztatója után erősödésnek indult a forint, amire „rátett” még egy lapáttal a szerda reggel publikált novemberi folyó fizetésimérleg-hiányról szóló jelentés. E szerint a várt 370 millió eurós deficit helyett csupán 200 millió euró volt a hiány, ami nagyon jónak számít. A magyar gazdaság két rákfenéje közül a folyó fizetési mérleg hiánya kap kisebb publicitást, talán azért, mert titokzatosság övezi. Holott éppen ez a gazdasági mutató okozza a nagyobb problémát, ugyanis a magas mérleghiány az, ami ilyen mértékben kiszolgáltatta a forintot a hullámvasutazás jelenségének.

A publikált számok enyhe javulást mutatnak az idegenforgalom és a szolgáltatások egyenlegének alakulásában, az export gyorsulása pedig meghaladta az import növekedését. Amint tudjuk, egy jó adat lehet véletlen, vagy statisztikai ákombákom, de ha a decemberi adat is hasonlóan kedvező lesz, akkor kicsit bizakodóbbak lehetünk. Ehhez azonban szükség van a költségvetés rendbetételére is.

Csütörtökön sem maradtunk makroadat nélkül. A pénzügyminisztérium kellemetlen hírrel lepte meg a piacot. A januári költségvetési hiány ugyanis várhatóan 250 milliárd forint lesz! Ez a teljes évre tervezett, megszorítások utáni hiánynak is több mint negyede. A pénzügyminisztérium egyszeri tételekkel indokolta a meglepően magas számot, de ez a piacot nem nyugtatta meg, és a forint egy kicsit visszaadott az előző két nap nyereségéből.

Csendes tőzsde – élénk FHB

Mindeközben a részvénypiacon szűk sávban ingáztak az árfolyamok. Különösebb vállalati hír nem volt, így elsősorban a makrogazdasági eseményeket követték szorgosan az elemzők. Talán egy papírt érdemes kiemelni, ugyanis a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) részvényeinek kereskedelme megélénkülni látszik, és év eleje óta az árfolyam már 8 százalékot emelkedett. A drágulás mögött külföldi érdeklődést is fel lehet fedezni, ami mindig fontos egy kispapír jó teljesítményéhez.

Az FHB profitabilitása kecsegtető még annak tükrében is, hogy decemberben a támogatási rendszer változása a jelzálogbankokat is kedvezőtlenül érintette. Egyelőre még kevés olyan elemző követi figyelemmel ezt a papírt, akinek elemzései eljutnak Londonba vagy New Yorkba, de már nem kell sokat várnunk arra, hogy a külföldi befektetési bankok figyelme az FHB felé terelődjön.


Csendélet – merre megy ez az út? 1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik