Belföld

Az EU szövetségeseket keres a WTO-ban

Az EU továbbra is keresni fogja azokat a szövetségeseket a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO), amelyekkel közösen hozzájárulhat a világkereskedelem liberalizálásával foglalkozó tárgyalások felújításához - közölte kedden az Európai Bizottság kereskedelmi biztosa.

Pascal Lamy az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén számolt be arról, hogyan értékeli a bizottsága WTO égisze alatt folyó többoldalú tárgyalások dohai fordulójának kilátásait.

Üdvözölte Robert Zoellicknek, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselőjének azt a – hétfőn bejelentett – lépését, hogy a WTO-tagországok illetékes minisztereihez intézett levélben újabb javaslatokat tett a tárgyalások mielőbbi folytatása érdekében.

A 2001 novemberében kezdődött dohai forduló azért feneklett meg, mert a WTO tavaly szeptemberben Cancúnban tartott miniszteri értekezletén a fejlett és a fejlődő országok nem tudtak egyetértésre jutni a mezőgazdasági exporttámogatásokról, valamint a liberalizációs intézkedések újabb területekre történő kiterjesztéséről.

A cancúni kudarc után Zoellick úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok a továbbiakban főleg kétoldalú megállapodások révén igyekszik újabb piacnyitási intézkedéseket kieszközölni. Az EU – némi gondolkodási idő és belső egyeztetések után – megerősítette, hogy a maga részéről változatlanul a többoldalú megközelítésnek ad elsőbbséget.

Lamy szerint Zoellick kezdeményezése eloszlatja azt a benyomást, hogy az Egyesült Államok az idei választási évben zárójelbe kívánja tenni a világkereskedelem további liberalizálásának az ügyét.

Mind az Egyesült Államok, mind az EU megfelelő mozgástérrel rendelkezik a tárgyalások felújításához. El kell érni, hogy a WTO többi befolyásos tagországa – Brazília, India, Dél-Afrika, Kína és Japán – is az övékéhez hasonló elszántsággal dolgozzon ennek érdekében – mondta a biztos.

A feltörekvő fejlődő országokat tömörítő húszak csoportját (G-20) arra kérte, hogy ne maradjon tisztán védelmi jellegű szövetség, és erőfeszítéseit ne korlátozza az agrárkereskedelem területére. “Azt várjuk a G-20-tól, hogy valamennyi témakörben
pozitívan és kezdeményezően járuljon hozzá a tárgyalások folytatásához” – jelentette ki.

A forduló felújításának technikai szakasza szerinte egy-két hónapot vehet igénybe, s ezután a lehető legrövidebb időn belül át kellene térni a politikai szakaszra, amelyben a tagállamok miniszterei állást foglalhatnak a tárgyalások ütemezéséről és
tartalmáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik