Belföld

Célegyenesben – informatika az olimpián

Rekordsebességgel halad az augusztus 13-án kezdődő athéni olimpiai játékok informatikai infrastruktúrájának kiépítése. Gépek ezreinek kell biztonságosan működő, kifinomult rendszert alkotnia.

Az olimpiai játékok informatikai kivitelezője, a SchlumbergerSema máris rekordot döntött; a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal közösen
Célegyenesben – informatika az olimpián 1

szeptemberben bejelentették, hogy a játékok történetében először, már egy évvel a megnyitó előtt minden fontos IT-rendszer tesztelésre kész. “A hátralévő hónapokat arra használjuk, hogy folytassuk a teszteléseket, kipróbáljunk mi-lenne-ha forgatókönyveket, és újra teszteljünk” – mondta Claude Phillips, a SchlumbergerSema olimpiáért felelős technológiai vezetője. A tesztelés és integrálás 2002 novemberétől zajlik egy athéni számítógép-laboratóriumban.


Sikeres főpróba volt

 

Minden vélemény megegyezik abban, hogy a cég robusztus és hatékony IT-infrastruktúrát alakított ki a Salt Lake Cityben megrendezett téli játékokra, igazi kihívás most egy olyan eseményen megismételni a sikert, amely jóval nagyobb léptékű lesz. Az athéni olimpia 28 sportágának 37 versenyszáma és 300 eseménye 35 színhelyen zajlik majd, az amerikai téli olimpián csak hét sportág volt jelen, 15 versenyszámban 78 esemény zajlott tíz helyszínen.  


Akkor és most



A SchlumbergerSema négy olimpiai játékra kötött szerződést a nemzetközi bizottsággal az informatikai háttér szolgáltatására: a Salt Lake City-i (2002) és a torinói (2006) téli játékokra, valamint az athéni (2004) és a pekingi (2008) nyári játékokra. Feladatai közé tartozik az informatikai infrastruktúra megtervezése, projektmenedzsmentje, rendszerintegrációja, a szoftverfejlesztés és a biztonság. “A játékok alatt is mi vezetjük az összes IT-műveletet” – mondja Phillips. A vállalat tíz alvállalkozó munkáját koordinálja, köztük van például az Eastman Kodak, a Xerox, a Swatch, a Dell és a Sun Microsystems. A SchlumbergerSema 4000 ember munkáját felügyeli a játékok alatt.

Az IT-műveletek Athénban jóval átfogóbbak lesznek, mint Salt Lake Cityben. Kétszer annyi kiszolgálóval, nyomtatóval és PC-vel, és közel háromszor annyi IT-szakemberrel készülnek a szervezők. 200 ezer sportoló, edző, szervező és újságíró regisztráltatta magát az eseményre. Az athéni olimpián nyilvántartott tíz és fél ezer atléta adatai többek között útlevél- és orvosi információkat tartalmaznak. Jean Chevalier, a SchlumbergerSema alelnöke szerint a cég feladata, „hogy védje az információ- és adatforrásokat, s ebbe beletartozik a versenyzők listája és az őket kísérő családtagok adatai”.

Elakadásmentes eladás

 

A SchlumbergerSemának egyébként nem csak a technikai kihívásokkal kell megküzdenie, hanem adminisztratív ügyekkel is. Az anyacég, a New York-i székhelyű Schlumberger Ltd. szeptemberben bejelentette, hogy eladja a francia Atos Origin SA-nak a SchlumbergerSema alapinformatikai szolgáltatásait. Az üzletet várhatóan ebben a hónapban zárják le, de a cég nem számít zavarokra emiatt az olimpiai előkészületek során, tekintettel arra, hogy a technikai csapat ugyanaz marad. 

Konkrétan

Az athéni játkok IT- és távközlési infrastruktúrájának része lesz egy dedikált és biztonságos hálózat – ez összekapcsolja az olimpia 60 helyszínét a legfontosabb technikai központokkal –, valamint két redundáns adatközpont: az egyik primér, a másik pedig mentési célokat szolgál. Ez a hálózat nincs rákapcsolva az internetre, hogy védett legyen a külső behatolási kísérletekkel szemben. Az internet-hozzáférés másodlagos hálózaton át történik. A hardver-infrastruktúra alapja: 10 ezer PC, 400 Unix kiszolgáló, 450 Intel alapú kiszolgáló, 13 ezer mobil- és 23 ezer vezetékes telefon, 2500 intranet terminál, 2000 nyomtató, 2000 faxkészülék és 9 ezer walkie-talkie.

Phillips szerint a távközlési hálózat nagyon jó Athénban. “A szükséges infrastruktúra 90 százaléka már megvolt – mondta a technológiai vezető, hozzátéve: az is sokat segít, hogy az események nagy része a városban vagy környékén lesz. Korábban, a Salt Lake City-i rendezvényre külön távközlési eszközöket kellett telepíteni a hegyek közé.

Az athéni játékokat két fő alkalmazáscsomag szolgálja majd: az egyik a Games Management System (GMS), amely már készen van és működik. Ennek célja, hogy automatizálja a logisztikai feladatokat, többek között az akkreditációt, a szállítást, valamint az érkezéssel, elutazással és elszállásolással kapcsolatos feladatokat. A másik csomag a nemrég befejezett Info Diffusion Systems alkalmazásaiból áll; ezek fogják valós időben továbbítani az eredményeket és más információkat az újságíróknak, hivatalos személyeknek és más akkreditált résztvevőknek.

A GMS egyik kulcsfontosságú eleme az akkreditációs rendszer (ACR), amely a színhelyekre való belépést felügyeli. Az ACR több technológiára épül; ebbe tartoznak a személyazonosságot igazoló kitűzők, a szkennelő rendszer és back-office adatbázis-alkalmazások, amelyek mind kapcsolatban állnak a játékok IT-hálózatával. Mindez – több más funkció mellett – megkönnyíti a regisztrációs eljárást, és kijelöli, hogy ki milyen helyszínekre léphet be.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elégedett a SchlumbergerSema munkájával. “Lenyűgözött bennünket, hogy a Schlumberger következetesen betartott minden határidőt” – jelentette ki Philippe Verveer, a NOB technológiai vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik