Belföld

Merénylet készült Berlusconi ellen?

Karácsonyra időzített merényletet készítettek elő Silvio Berlusconi olasz kormányfő ellen Milánóban - jelentette kedden a Corriere della Sera című lap, szomáliai szélsőségesek lehallgatott telefonbeszélgetésére hivatkozva.

A milánói lap értesülései szerint az olasz biztonsági szolgálatok hallgatták le a muzulmán fundamentalistákhoz kötődő szomáliaiak telefonbeszélgetéseit, itt esett szó a készülő merényletről. A titkosszolgálatok most ellenőrzik az információkat, hogy valóban egy kidolgozott tervről, vagy egyelőre csak egy kezdeményezésről, szándékról volt-e szó.

Mindenesetre a biztonsági óvintézkedéseket tovább szigorították Berlusconi és családtagjai körében, mint a Corriere della Sera írja, természetesen megfelelő diszkréció mellett. Fokozottan őrzik Berlusconi rezidenciáit, különösen római lakhelyét, a Grazioli palotát, ahol hatalmas kőtömböket helyeztek el, virágokkal fedve a csúf barikádokat.

Olaszországban egyébként december eleje óta fokozott készültségben vannak a biztonsági erők, miután az izraeli titkosszolgálat, a Moszad olaszországi keresztény kegyhelyek elleni terrorista merénylet veszélyire figyelmeztetett. Csaknem 20 ezer katona, csendőr és rendőr igyekszik megóvni közel nyolcezer kiemelten fontos létesítmény biztonságát. Így a karácsonyi ünnepek előtt különleges óvintézkedéseket vezettek be a Vatikán körül, a római templomokban, a pisai ferde toronynál és más városokban is, kezdve a parkolási tilalomtól, a csomagok átvizsgálásán át, egészen a forgalom korlátozásáig egész negyedekben.

A szomáliaiak telefonbeszélgetését a milánói lap szerint még november végén hallgatták le, amikor az olasz rendőrség akciót hajtott végre egy szélsőséges muzulmán szervezet ellen, s több észak-afrikait vett őrizetbe. A két szomáliai állítólag nem volt köztük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik