Belföld

A Kövér-beszéd és romániai visszhangja

Részleteket közlünk Kövér László kolozsvári beszédéből, melynek nyomán a román miniszterelnök kilátásba helyezte: egyes magyar politikusokat nem engednek be az országukba.

A Népszabadság megszerezte annak a beszédnek a hangfelvételét, amelyet Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke mondott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács 2003. december 13-i kolozsvári alakuló ülésén. Az alábbiakban ismertetjük a felszólalás néhány kulcsmondatát.

 Jogfosztás a láthatáron

„Ezeket az embereket megfoszthatják attól a joguktól, hogy a jövőben betehessék lábukat az országba” – mondta román források szerint az idézett Kövér-beszéd nyomán Adrian Nastase. Mint mondta, „nem feltétlenül kell fogadni román földön azokat, akik csak azért jönnek, hogy sértegessék a románokat, és arról beszéljenek, hogy meddig kell terjednie a román állam területének.” A kormányfő pártja bírálta a Fideszt, amely román belügyekbe avatkozik.  

A hódoltsági elnéptelenedés vezetett Trianonhoz


„Ha van sorskérdése a magyarságnak, akkor az a fizikai, biológiai megmaradás immáron. Demográfusok mondják Magyarországon, hogy 2050-re 7,5 millióra csökken le Magyarország népessége. De az önök által itt megtapasztalt népességfogyás, amelyet a népszámlálás jelez, nem kevésbé elborzasztó szám, hiszen 200 ezres fogyást regisztrál az elmúlt tíz évre visszatekintve” – mondta kolozsvári beszédében Kövér László, aki arra is kitért, hogy „150 évig küzdöttünk a törökkel, és pontosan tudjuk, hogy Trianon nem következett volna be a 150 éves háborúskodás okozta tragikus elnéptelenedés nélkül. És ma azt látjuk Nyugat-Európa bármely országában, hogy milliós muzulmán kisebbség építi a maga konklávéit, be nem illeszkedve az európai civilizáció keretei közé.”


 A bárónőnél panaszkodtak

A napilap a beszéd tartalmáról ki akarta kérni Emma Nicholson bárónőnek, az Európai Parlament Románia ügyében illetékes jelentéstevőjének a véleményét, de nem érte el a brit politikust. A bárónőnél panaszolta be ugyanis a fideszes Németh Zsolt Bukarestet, amiért Adrian Nastase kormányfő a Kövér-beszéd nyomán kilátásba helyezte, hogy azokat a külföldieket, akik beleszólnak az ország belügyeibe, nemkívánatos személyeknek minősíthetik.

Az erőszak hamarabb célhoz vezet?


„Több mint 80 éve tűrjük, viseljük a megaláztatásokat, a nemzeti létünkre törő folyamatos támadásokat, és mindig csak alkotmányos, békés eszközökkel küzdöttünk, a nekünk emberi mivoltunkból fakadóan eleve járó jogokért, és azt látjuk, hogy akik nem voltak restek fegyverhez, az erőszak eszközéhez nyúlni, sokkal rövidebb idő alatt, sokkal többet is el tudtak érni, mint mi. S mi pedig tűrünk. Megint csak: Megérte? Miért?”

„Mi nem tudjuk csak magunkat megváltani, nekünk egész Európát kell megváltani, szerényebben szólva, segíteni visszatalálni Európa nemzeteinek keresztény gyökereihez. Ehhez viszont meg kell maradnunk ott, ahol kultúránk tárgyiasult értékei mind a mai napig jelzik a nyugati típusú keresztény civilizáció ezeréves határait.”

„Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács megalakulása a kezdete lehet az erdélyi és partiumi magyarság újra magára találásának” – idézi végül Kövér beszédéből a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik