Belföld

A jövő keresője – már dolgoznak rajta

Három-öt év múlva a keresők válaszolnak kérdéseinkre, a következő generációs web pedig úgy épül fel, hogy a rajta lévő információt a gépek is megértsék. Az intelligens kereső és a szemantikus web vár ránk.

A mai internetezők a Google és a Microsoft keresőjét használják: a Google-n történik a keresések 76 százaléka, az MSN Searchnek be kell érnie 17 százalékkal. A jövőben egy harmadik, ma még nem létező versenyző lehet a piacvezető – feltéve, hogy a két cégnél nem lépnek túl a mostani technológiákon.

 Ami már kevés

A mai keresők alapvetően úgy működnek, hogy a megadott keresőszavak alapján a szavakat tartalmazó dokumentumokat “dobják ki”, és bizonyos elvek szerint rangsorolják. Az ilyen jellegű keresések még mindig nem elég hatékonyak, az új keresők azonban újabb és újabb igényeknek felelnek meg. 

A veszélyesen okos harmadik

Tom Mitchell, az American Association of Artificial Intelligence volt elnöke úgy véli, a következő keresőgeneráció legfeljebb öt év múlva megjelenik. Azok a keresők képesek lesznek arra, hogy bizonyos tényeket, információkat egyedül kiszűrjenek egy weboldalról, összefüggéseket hozzanak létre, és rendszerezzenek adott kulcsszavak alapján. A kutatók mesterséges intelligenciát adnak a jövő keresőjének, megtanítják neki, hogyan olvassa el és értelmezze a szöveget. A már most is létező alkalmazások képesek arra, hogy az oldalon lévő szövegtengerből 95 százalékos biztonsággal megtaláljanak egy dátumot, vagy kiszűrjék egy adott beosztású alkalmazott, vezető nevét.

“Amikor nekiállunk valamit keresni a weben, akkor lényegében egy kérdést teszünk fel, például azt, hogy hány óráig van nyitva az okmányiroda, vagy hogy milyen egyetemeken létezik meteorológia szak” – folytatja Tom Mitchell. A mesterséges intelligenciával felvértezett, az adott tényeket megtaláló kereső képes lesz komplexebb keresésekre, kérdéseink megválaszolására, utasításaink követésére.

Mondjuk, azt szeretnénk eldönteni, hova felvételizzünk. Fő szakunk a környezetvédelem lenne, viszont nem szeretnénk egy zajos, zsúfolt egyetemre járni, és az is érdekel, hány diákja van az intézménynek. A környezetvédelmi szakokat indító főiskolákat könnyen megtaláljuk hagyományos keresővel is, de mélyre kell ássunk ahhoz, hogy a tanulók létszámát is megtudjuk. A jövő intelligens keresőjének a következő utasítást adhatjuk: mutasd meg azokat az egyetemeket, ahol környezetvédelmet tanulhatok, rangsorold őket a diákok száma alapján, a legkisebb létszámú főiskolával kezdve. Az olvasni képes, a tényeket kiszűrni tudó és az összefüggéseket meglátó kereső lesz alkalmas a feladat végrehajtására – és Mitchell szerint éppen ilyen keresőn dolgoznak.

Egy gyakorlati példa

 

Edina felhívja testvérét, Pétert azzal az információval, hogy édesanyjukat szakorvoshoz kell vinni kivizsgálásra, majd kéthetente gyógytornára. Péter beleegyezik, hogy ő is segítsen testvérének, így Edina rögtön utasítja szemantikus websegédjét, állítsa össze a menetrendet, figyelembe véve a saját és testvére heti programját. A segéd az édesanyja orvosának segédjétől megkapja a szükséges kezelési menetrendet, megkeresi 30 kilométeres körzetben az összes intézményt, ahol a kezelést elvégezhetik, figyelembe veszi a testvérek programját, és pillanatokon belül egy tervvel áll elő. Péternek nem tetszik a terv, mivel az egyik kórház túl távol van édesanyja otthonától és csúcsidőben kell visszahozni, tehát korábbi időpontokat kér. Az új adatok birtokában a segéd alternatív tervet dolgoz ki, korai időpontokkal és kisebb távolságokkal. Ugyanakkor két figyelmeztetést is kiad: a délelőtti órákban, két kevésbe fontosnak minősített találkozót át kell helyeznie vagy le kell mondania. Péter más időpontokra helyezteti át a találkozókat, a terv máris készen áll. 

Szemantikus web

A W3C konzorcium a szemantikus web felépítésén fáradozik. A távolabbi jövőben a cél olyan web kifejlesztése, amely a jelenlegit kiegészítve működne, és ahol az információnak pontosabban meghatározott értelmet adnak; ez elősegíti majd a számítógép és emberek együttműködését. A mostani világháló emberek dokumentumainak tárolási közege, nem pedig automatikusan, a számítógép által feldolgozható adat- és információhalmazok helye.

A szemantikus web létezéséhez szükséges két fontos technológiát máris kifejlesztettek: az egyik az eXtensible Markup Language (XML) a másik a Resource Description Framework (RDF). Az XML a HTML egy változata, és megengedi, hogy mindenki rugalmasan hozhassa létre a saját tagjeit, a szkriptek és alkalmazások pedig felhasználják ezeket a tageket. Az XML tehát megengedi, hogy a felhasználó tetszőleges struktúrákat hozzon létre, s a struktúra jelentéséről semmit sem kell mondania.

Az RDF tartalmazza magát a jelentést, amit hármas csoportosításokban kódolnak, egy alapvető mondatnak lehet alanya, állítmánya és jelzője. Az RDF-ben a dokumentum állításait tartalmazza: bizonyos dolgoknak (emberek, weboldalak) bizonyos tulajdonságaik vannak (testvére ennek, alkotója annak) és bizonyos értékük (más ember, más weboldal). Ezzel a struktúrával a számítógépeknek is érthető módon írható le a feldolgozandó adat. A szemantikus web és az okos kereső ígéretéből nem tudjuk mi valósul meg, egy biztos, az unalmas HTML oldalak kora leáldozóban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik