Belföld

Extra a mobilon

A WLAN szolgáltatás elsősorban az üzleti felhasználókat célozza, akik hordozható számítógépük vagy PDA eszközük segítségével akkor is szeretnék elérni a világhálót, amikor úton vannak.


Extra a mobilon 1

Az elmúlt néhány évben egy olyan technológia fejlődött ki és indult hódító útjára, amelyet vezetékes és mobil hálózatok egyaránt felhasz-nálhatnak, és amellyel a felhasználóknak nyújtott szolgáltatások skálája értékes elemmel bővíthető. Ez a technológia a WLAN nevet viseli (Wireless Local Area Network), és praktikusan a vezetékes ethernet hálózatok funkcióit, szolgáltatásait tudja kiterjeszteni vezeték nélküli, azaz rádiófrekvenciás összeköttetés révén.

A Westel már egy évvel ezelőtt elkezdte kísérleti WLAN szolgáltatását, elsőként a Ferihegyi repülőtér 2B terminálján. A szolgáltatás elsősorban az üzleti felhasználókat célozza, akik hordozható számítógépük vagy PDA eszközük segítségével akkor is szeretnék elérni a világhálót, azon keresztül vállalati hálózatukat, amikor éppen úton vannak, vagy egy repülőtéren várakoznak. A WLAN szolgáltatásban szerte a világon nagy lehetőségeket látnak, sőt Németországban egyes szervezetek egyenesen a 3G szolgáltatások alternatívájaként állítják be.







A WLAN néhány milliwatt teljesítményszinten működő vezeték nélküli hálózati szolgáltatás, mely az ethernet hálózatok funkcionalitását terjeszti ki vezeték nélküli kliensek számára. A szolgáltatást a 2,4 GHz-es frekvenciasávban működtetik szerte a világon, ez a frekvenciasáv lett kijelölve nemzetközileg szabad felhasználásra. Ennek megfelelően például egy otthoni vezetékes internet-hozzáférés is kiterjeszthető WLAN access point alkalmazásával, megadva a felhasználónak a lehetőséget, hogy dróthoz kötöttség nélkül mozogjon bizonyos határokon belül kommunikációs eszközeivel. Hasonlóképpen alkalmas lehet üzleti felhasználók számára is egy vállalati telephelyen belül a vezetékes összeköttetések helyett, ami különösen előnyös lehet, ha kábelezéssel csak igen drágán lehetne a hálózati elemeket összekötni.

A szolgáltatás igénybevételéhez a felhasználó kommunikációs eszközének egy úgynevezett szabványos WLAN kártyára van szüksége. Ez lehet beépített is, számos hordozható számítógépbe a PCMCIA porton lehet WLAN kártyát csatlakoztatni. A Westel természetesen forgalmaz ilyen (Nokia) kártyát.

Bizonyára közelebb állhat a valósághoz, ha úgy fogalmazunk, hogy a WLAN hasznos kiegészítője lehet a mobiltelefon-hálózatoknak, függetlenül attól, hogy az éppen GSM/GPRS, vagy EDGE, vagy akár 3G technológiát szolgál. Ezt a filozófiát vallja a Westel is, és a kísérleti üzemet fokozatosan bővítette, hogy minél szélesebb körű tapasztalatokat szerezhessen be a szolgáltatáshoz szükséges műszaki háttér finomítása végett. A kedvező tapasztalatok nyomán december elsejétől már kereskedelmi üzemben kínálja a WLAN szolgáltatásokat ügyfeleinek – a hazai mobilszolgáltatók közül elsőként.

A WLAN szolgáltatás a Ferihegy 2B és 2A terminál mellett már a Westel valamennyi üzletében is elérhető, a számlás és a Domino előfizetők egyaránt igénybe vehetik. A szolgáltatást időalapon, 15 perces egységekben számlázzák. Igénybevételéhez nem szükséges belépési és havidíjat fizetni. 15 percnyi felhasználás díja bruttó 625 forint, és vagy a Domino egyenleg, vagy – számlás ügyfél esetén – a vásárlásra fordítható havi limit erejéig vehető igénybe. Utóbbi az ügyfelek besorolásától függően 4 ezer forinttól akár 12 ezer forintig is terjedhet.



Extra a mobilon 2

Természetesen nemcsak 15 perces, hanem akár kétórás csomagot is igényelhet a felhasználó a rendszerben történő regisztráció során. Ekkor a két óra időtartamot három hónapon belül használhatja fel 15 perces számlázási egységekben. A Westel természetesen dolgozik azon, hogy a nemzetközi hátteret nyújtó T-Mobil ügyfelei is egyszerűen használhassák majd a szolgáltatást a későbbiekben. A tervek között szerepel a WLAN hálózat kiterjesztése más nagy forgalmú pontokra is, így például bevásárlóközpontok, szállodák, konferenciaközpontok területére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik