Belföld

Vezeték nélkül – drótmentes ötkarika

A Samsung vezeték nélküli sportinformációs rendszert fejleszt a 2004-es athéni olimpiai játékok gyorsabb, költségkímélőbb és biztonságosabb lebonyolításához.

Olimpiai közvetítéseken rendszeresen lehetett látni hatalmas papírdossziéktól görnyedező, ide-oda futkosó alkalmazottakat, s a halmokban lázasan lapozó irodistákat. Ez azonban már a múlté. A Wireless Olympic Works (WOW) projekt célja éppen az, hogy az olimpia szervezői, alkalmazottjai és versenyzői a korábban megszokottnál gyorsabban és egyszerűbben jussanak hozzá az információkhoz.

 A WOW négy fő komponense

MOBILE INFO 2004. Vezeték nélküli, mobiltelefonról elérhető információs portál. A játékokkal kapcsolatos hírek, az időbeosztás, az egyes események eredményei tekinthetők meg rajta keresztül.
INFORMATION ON DEMAND. Automatikus figyelmeztetéseket, a sportesemények eredményét, és a kiválasztott ország éremszerzési jelentéseit közvetíti közvetlenül a telefonra. A fel-használók kiválaszthatják azokat az eseményeket és információkat, amelyekről folyamatosan értesülni szeretnének.
OLYMPIC COMMUNITY MESSAGING. A rendezők és a résztvevők folyamatos tájékozódását segíti. Megkönnyíti az elmaradt események és időrend-módosítások menedzselését is. Az Emergency Alert Messaging (vészhelyzet üzenőrendszer) szolgáltatás baleset és tűz esetén információt küld a megfelelő sürgősségi szolgáltatást végző szervezetnek is.
MOBILE CONTENT. Szórakoztató tartalmakat nyújt a WOW felhasználóinak: olimpiai dalokat, csengőhangokat és játékokat lehet letölteni.

Milliónyi információ


A Samsung által kezdeményezett fejlesztés főleg mobiltelefonokra és kéziszámítógépekre (PDA) alapul. A készülékek különböző vezeték nélküli technológiákkal kapcsolódnak a központi szerverekhez és egymáshoz, azaz az információkat az érintettek ezentúl időhöz és helyhez nem kötötten is megkaphatják. Az új rendszert a koreai cég a Schlumbergerrel – az olimpia partnercégeinek egyikével -, valamint a Cosmote görög mobilszolgáltatóval közösen fejlesztette ki.


A WOW valódi sportinformációs rendszer. Egy olimpia során a szervezőknek több millió információt kell eljuttatni a címzettekhez. Egyebek mellett a versenyeredményeket, a selejtezők alapján kialakult sorrendeket és további versenybeosztásokat, az egyes olimpikonok edzéseinek helyét és idejét, a szállás címét, de azt is, hogy a versenyzőt honnan, melyik buszjárat juttatja el a megfelelő helyre.

Biztonsági szintek


A rendszerrel persze lehetővé válik a csoportos üzenetküldés is, a résztvevők nézegethetik továbbá a térképeket, útvonalterveket, hogy könnyebben tájékozódhassanak. Természetesen a rendszerben különböző biztonsági szintek vannak, így az egyes információkhoz csak az arra jogosultak férhetnek hozzá.

Az olimpiai résztvevők informálása 1960 előtt rengeteg papírt és elképesztő mennyiségű, alacsony hatékonyságú kézi munkát igényelt, ami ráadásul állandóan magában rejtette a hibázás lehetőségét. Bár az információs rendszerben már a barcelonai játékok (1992) óta főleg számítógépek dolgoznak, még az internet megjelenése sem oldotta meg azt a súlyos problémát, hogy a megfelelő információk mindig egy másik emberen keresztül jutottak el a címzetthez.

Hatékony és rugalmas


Szintén kellemetlen korlát a helyhez kötöttség: bár jó ideje digitális hálózatokon terjednek az adatok, azokhoz csak az arra berendezett számítógépes szobákban lehetett hozzáférni – sokszor nem kevés sorban állás és időveszteség árán.

A modern mobil készülékek hatékony és rugalmas eszközök, ráadásul a java-támogatással számtalan egyedi alkalmazás építhető rájuk. Ezen túlmenően persze lehetővé teszik a nyilvános WAP és weboldalak elérését, e-mail küldését, szöveges formátumú üzenetek fogadását és persze telefonhívások lebonyolítását – ezek mind nemzetközileg elfogadott szabványok, amelyek garantálják a kompatibilitást.

A rendszer tehát olyan meglévő, tesztelt technológiákon és szabványokon alapul, mint a kliens/szerver protokoll, Java, WAP, sms és GPRS rendszerek. Különböző feladatkörű embereknek a szervezők más-más típusú készülékeket adnak, olyat, amely legjobban megfelel az igényeiknek. Különösen fontos, hogy a WOW vezeték nélküli technológiája nemcsak a személyzet hatékonyabb kihasználását teszi lehetővé, de biztosítja a takarékosabb működést is.


A teljes cikk a Figyelő 2003/51. számában jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik