Belföld

A szejm elfogadta a 2004-es lengyel költségvetést

A lengyel törvényhozás alsóháza, a szejm pénteken elfogadta a kormány jövő évi, "növekedési" költségvetési tervét. Ebben a GDP-arányos deficit 5,3 százalékos, szemben az idei 4 százalékkal, mivel az EU-hoz történő csatlakozás rendkívüli többletkiadásokkal jár. A kormányzat 2005-re ígérte a deficit jelentősebb lefaragását.

A törvényhozás a tervezett 45,5 milliárd zlotys hiányt 200 millióval kurtította meg, és 225 igen és 190 nem szavazattal született meg a 199,9 milliárd zlotys kiadási és 154,6 milliárdos bevételi terv. A tervet még megvitató szenátus ezeken a számokon aligha módosíthat.

A deficitcsökkentést biztosítandó megszorításokról a jövő év első negyedében vázolja elképzeléseit Jerzy Hausner gazdasági miniszter.

Lengyelország növekedése 3,9 százalék volt a harmadik negyedben

Lengyelország hazai összterméke (GDP) 3,9 százalékkal nőtt a harmadik negyedben a tavalyi harmadik negyedhez képest. A lengyel pénzügyminisztériumban 4,4 százalékos ütemet valószínűsítenek az utolsó negyedévre, ugyancsak az egy évvel korábbihoz képest.

A lengyel hazai össztermék 3,0 százalékkal nőtt az első félévben a tavalyi első félévhez képest. Az első negyedévben 2,2 százalékos, a második negyedévben 3,8 százalékos volt a gazdasági növekedés, rendre az egy évvel korábbihoz képest.

Tavaly a lengyel GDP átlagosan 1,4 százalékkal bővült. Az idei költségvetést 3,5 százalékos GDP-növekedés reményére alapozták, egyes nyilatkozatok szerint kormánykörökben ennél valamivel többre is számítanak most már, a jövő évi költségvetés tervezete pedig 5 százalékos növekedésből indul ki.

A harmadik negyedben a beruházások 0,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, a második negyedévi 1,7 százalékos visszaesés után: a beruházások ezek szerint már nem húzzák le a GDP-növekedést. A gazdasági növekedés fő húzóereje továbbra is az export, amely az idén 10-12 százalékkal bővült. A hazai kereslet növekedés elmarad ugyan a GDP-étől – 2,3 százalékos volt a harmadik negyedben a tavalyi harmadik negyedhez képest, a második negyedévi 2,0 százalékos többlet után -, de ez is fokozatosan bővült. További erősödésének gátat szab a viszonylag magas kamat, ám a kereslet féken tartása arra mindenképpen jó, hogy kordában tarthassák a folyómérleg hiányát, ami más EU-tagjelölteknek mostanában gondot okoz.

Pénzügypolitikai viharok

A Lengyel Nemzeti Bank pénzügypolitikai tanácsa e héten, szerdán, az előzetes várakozásnak megfelelően, nem változtatott kamatain. A lengyel központi bank utoljára június 26-án csökkentette irányadó kamatát, a kéthetes repot, negyed százalékponttal 5,25 százalékra. Azzal együtt idén hat kamatcsökkentés volt Lengyelországban, miután a kormány rendszeresen vádolta a jegybankot a gazdasági növekedés akadályozásával, nemegyszer olyan intézkedésekkel is fenyegetőzve, amelyek kétségessé tették volna a központi bank függetlenségét, miközben a bank a túlzott költekezésre figyelmeztette a kormányt. A központi bank két évvel ezelőtt kezdte a kamat csökkentését, 19 százalékos csúcsról indulva.

A Lengyel Nemzeti Bank pénzügypolitikai tanácsának tagja, Dariusz Rosati már a múlt héten kizárta, hogy a bank ebben a hónapban tovább csökkentené kamatait. – A piaci hozamok körülbelül 2 százalékponttal nőttek az idén, ott a hatalmas költségvetési hiány, még nem tudjuk, mi lesz a költségcsökkentéssel, de közben a gazdaság gyorsul. Ez nem olyan környezet, amelyben örökké csökkenteni lehetne a kamatokat – mondta Rosati.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik