Belföld

Kínai honfoglalás Kazahsztánban

Kína terjeszkedik. Persze, nem valamiféle erőszakos hódításról van szó, egyszerűen csak arról, hogy nem akarják parlagon hagyni a határ menti földeket, akkor sem, ha azok nem a kínai oldalon vannak.

Nagyszámú kínai paraszt, egyelőre háromezer fő települ át a szomszédos Kazahsztánba, ahol tíz évre kibérelnek hétezer hektár földet, és ott szójababot, búzát termesztenek, illetve állatokat nevelnek majd. Az igen ritkán lakott határ menti kazah területek egyik része régóta parlagon hever, miközben a kínai oldalon a szomszédos Dzsili tartományban másfélmillió paraszt, mintegy negyedmillió hektáron gazdálkodik.

Az akció keretében egyébként a kínaiak másfajta szolgáltatásokat is megszerveznek Kazahsztánban. Az egész roppantul hasonlít Amerika hatalmas, üres, nyugati területének meghódítására. Miután a kínaiak egy kazah nemzetiségű körzetből érkeznek, nincs kizárva, hogy egy részük a Kínában élő kazah kisebbséghez tartozik, ami nyilván megkönnyíti a mindennapi ügyek intézését, és kevésbé zavarja a kazahsztániak érzékenységét.

Szakemberek már régóta írnak róla, hogy a hatalmas kazah, mongol és főleg szibériai területek erőteljes szívóhatást gyakorolnak a kínai lakosságra, amely ráadásul sokkal vállalkozóbb kedvű, mint a határ másik oldalán élők jó része. Újabban, sok esetben kellő tőkével is rendelkezik, nem is szólva az állami támogatásról. A kínai sajtó előkelő helyen tálalja az eseményt, és nyilván példának is szánja, bár egyelőre semmi jele, hogy az oroszok különösebben lelkesednének az ötletért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik