Belföld

EKB állásfoglalás magyarul az euró bevezetéséről

Az euró bevezetésének egyik fontos követelménye az árfolyam-stabilitás, e kritérium elbírálását az ERM II-n belüli ingadozási sáv szélessége nem érinti. A vizsgálat elsősorban arra koncentrál majd, hogy az árfolyam mennyire marad közel a középárfolyamhoz, sikerül-e biztosítani a "komoly feszültségektől" való mentességet - írja az Európai Központi Bank (EKB) állásfoglalása, melyet a Magyar Nemzeti Bank magyar nyelven pénteken hozott nyilvánosságra honlapján.

Korábban jelentős vita bontakozott ki, hogy az árfolyam-stabilitás kérdését miként kell értelmezni, az euróövezethez csatlakozni kívánó országoknak egy szélesebb, plusz-mínusz 15 százalékos, vagy egy szűkebb, plusz-mínusz 2,25 százalékos sávban kell stabilan tartaniuk valutájukat a belépést megelőző két esztendőben. E vitában jelent állásfoglalást az EKB döntése, amely értelmezi az árfolyam-stabilitási kritériumot.

Az állásfoglalás szerint kellő időben minden tagállamtól elvárható az euró bevezetése. Ehhez azonban meghatározott feltételeket kell teljesíteni. E feltételek teljesítésének vizsgálata során a jelenlegi tagállamokkal egyenlő elbánás elvének kell érvényesülnie. Az új tagállamok számára semmilyen pótlólagos követelményt nem fognak támasztani, ugyanakkor a kritériumok sem fognak enyhülni, beleértve a nominális konvergencia, azaz az árszínvonalak közeledésének fenntarthatóságára vonatkozó követelményeket is.

Az állásfoglalás szerint az árfolyam-stabilitás követelménye arra vonatkozik, hogy az adott ország a vizsgálatot megelőzően legalább két éven át számottevő feszültségek nélkül vegyen részt az ERM II-es árfolyam rendszerben, melyet az euró előszobájának tekintenek. Különösen fontos feltétel, hogy ebben az időszakban tartózkodni kell a leértékeléstől.

A komoly feszültségektől való mentesség megítélésénél azt elemzik, hogy mennyiben tértek el az árfolyamok az ERM II-n belüli euróval szembeni középárfolyamtól, figyelembe veszik a devizapiaci intervenciók szerepét, olyan mutatót vizsgálnak, mint például az euróövezettel szembeni rövid távú kamatkülönbözetek.

Az állásfoglalás szerint nem minden újonnan csatlakozó országnak érdemes azonnal csatlakoznia az ERM II-es árfolyamrendszerhez is. Egyes új tagállamok esetén célszerű lenne, ha csak azután fontolnák meg a jelentkezést, miután már a konvergencia folyamat egy további szakaszába léptek. Különösen ajánlott ez azoknál a tagállamoknál, ahol fennáll a veszély, hogy a túl korán merevvé váló árfolyam rendezetlen árfolyam-kiigazításokat eredményezne, amelyek potenciálisan károkat okoznának a gazdaságban, illetve a mechanizmus egészének hitelességét is rombolnák.

Azon új tagállamok esetében kerülhet sor nem sokkal a csatlakozás után az ERM II-be való belépésre, amelyek jelentős strukturális reformokat vezettek be és bizonyították, hogy gazdaságpolitikájuk stabil.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik