Belföld

Csúszik a közszolgálati törvény

Augusztusra készül el az öt törvényt és több mint 100 rendeletet kiváltó közszolgálati törvény – állapodtak meg a felek az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülésén.

Az önkormányzatok, a kormány és a munkavállalók részvételével megtartott pénteki megbeszélésen a felek arról állapodtak meg, hogy augusztusra elkészül az egységes közszolgálati törvény – jelentette be Vadász János, a közszolgálati reformért felelős kormánymegbízott. A háromoldalú egyeztetésen meglállapodás született különböző munkacsoportok januári felállításáról is. A nyár végéig elkészülő jogszabály öt jelenlegi törvényt és több mint 100 rendeletet vált ki.

Nem tárgyaltak, csak konzultációt folytattak az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban a közszolgálati reform irányairól, az egységes közszolgálati törvény megvalósításának programjáról. A napirend megváltoztatását a szakszervezetek kérték, de az önkormányzatok is támogatták, ugyanis egyetértettek abban, hogy nem volt elegendő idejük a koncepció tanulmányozására, így arról érdemi tárgyalást nem tudtak volna folyatni.

A szociális partnereknek a tanácskozás elején kiosztottak egy dossziét, amelyben az eddig végzett hatástanulmányokat bocsátották rendelkezésükre, és Vadász János kormánymegbízott beszámolt arról is, hogy tervei szerint, január közepétől megkezdi munkáját az a három szakértői munkacsoport, amelyeknek megállapodási joggal felruházott tagjait a reformban érintett minisztériumok jelölik ki. A munkacsoportoknak március végéig kell befejezniük munkájukat, és az egyeztetések után kialakult törvénytervezetet augusztus végéig terjesztik a kormány elé.

A szociális partnerek egyaránt úgy vélték, hogy olyan hosszú távra, akár évtizedekre kiható törvényről van szó, hogy nem szabad mereven ragaszkodni a határidőkhöz, a fő az, hogy jó törvény szülessen. Erre ígéretet is kaptak a kormány képviselőjétől azzal a megjegyzéssel, hogy a törvénynek még ebben a ciklusban életbe kell lépnie.

Csizmár Gábor, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára egészen pontosan így fogalmazott: a határidőt csak a minőség befolyásolhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik