Belföld

90 millió forint munkaügyi bírság Somogyban

Több mint 90 millió forint bírságot szabott ki az ez évi ellenőrzések során a Somogy megyei munkaügyi felügyelőség.

Az előző évinél hozzávetőleg félezerrel több, összesen 1.905 ellenőrzés során 1.186 munkáltatót ellenőriztek a felügyelőség munkatársai – tájékoztatta a megyei munkaügyi tanács tagjait a testület szerdai, Kaposváron tartott ülésén a felügyelőség igazgatója.

Farkas István közölte: a feltárt szabálytalanságok miatt munkaügyi bírságot a tavalyinál több mint 100 – összesen 377 esetben – szabtak ki több mint 58 millió forint értékben. Szabálysértési bírságot pedig – a múlt évi 252-vel szemben – 209 esetben, ezek együttes összege csaknem 2 millió forint volt.

Külföldi állampolgárok engedély nélküli foglalkoztatásáért az idén négyszer több, összesen 38 munkáltatót több mint 32 millió forint bírsággal – a tavalyi összeg csaknem ötszörösével – sújtottak.

Az igazgató beszámolója szerint jelentősen megnőtt az engedéllyel nem rendelkező külföldi foglalkoztatottak száma. A múlt évi ellenőrzések során 26, az idén 116 külföldi, főként román és ukrán állampolgárnak nem volt munkavállalási engedélye.

A munkaügyi felügyelőség igazgatója ez elmúlt 11 hónap tapasztalatairól szólva elmondta: legtöbbször a munkaviszony létesítésével összefüggő bejelentési és nyilvántartási kötelezettség megsértése miatt kellett intézkedniük. Ez – szemben a tavalyi 26 százalékkal – az idén 35 százalékát tette ki az 1.064 esetben meghozott intézkedésnek.

A szabálytalanságok 27 százalékát – az előző évinél 13 százalékkal többet – a munkaszerződés nélküli, illetve színlelt szerződéssel történő foglalkoztatás terén tárták fel. Erre legtöbb esetben az építőiparban, a mezőgazdaságban és a vendéglátásban volt példa.

A munkaidőre, pihenőidőre, illetve a rendkívüli munkavégzésre vonatkozó jogszabályokat az ellenőrzött munkáltatók 16 százaléka sértette meg, 4 százalékkal többen, mint előző évben. Csökken viszont a munkabérre vonatkozó szabálysértések száma; míg a múlt évben a meghozott intézkedésekre vonatkozóan ez az arány 21, az idén 14 százalék volt.

Farkas István a munkaügyi tanács elé tárt beszámolójában kitért a felügyelőséghez benyújtott panaszokra is, amelyek száma lényegében nem változott az előző évhez képest. Az elmúlt 11 hónapban 285-an fordultak panasszal a felügyelőséghez, többségük a munkaviszony megszűnésekor kiadandó igazolások hiánya miatt. Gyakori panasz volt továbbá az is, hogy a munkaadók nem adták ki a pihenő napokat, nem fizették ki a bérpótlékokat, illetve a munkabért, bár ez utóbbi nem tartozik a felügyelőség hatáskörébe.

A panaszt tevőkkel kapcsolatosan az igazgató megjegyezte: az utóbbi időben megnőtt azoknak a száma, akik nem személyes érintettség okán tettek bejelentést, hanem olyan szabálytalanságokra hívták fel a figyelmet, amelyek többeket is érintenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik