Belföld

Hat gazdag ország megkurtítaná az uniós büdzsét

Az Európai Unió alkotmányáról szóló brüsszeli tanácskozás kudarca után hat gazdag európai uniós állam bejelentette, hogy korlátozni kívánja költségvetési kiadásait, amelyekkel az Európai Unió működését finanszírozza.

A párizsi Le Monde szerint a legnagyobb EU-befizetők ezzel válaszoltak azokra a lengyel és spanyol követelésekre, hogy ne változtassanak az európai uniós döntéshozatali mechanizmuson. A lengyelek és a spanyolok ugyanis ragaszkodtak a Nizzai Szerződésben kiharcolt szavazati arányokhoz, amelyet a német-francia hatalmi csoportosulás megpróbált most módosítani, méghozzá a lakosságarányos döntéshozatali szempontokat is érvényre juttatva. (Megfigyelők szerint Franciaország támogatta ugyan a német elképozelést, ám a régi szavazati rendszer fennmaradása számára igen kedvező helyzetet teremtett, nem borult fel ugyanois a kényes német-francia egyensúly az unión belül. Erről bővebben Uniós alkotmány – kinek az érdeke? című írásunkban olvashat!)


Miután a Varsó és Madrid nem adta be a derekát, most keményebb nyilatkozatokat tett a hat legnagyobb EU-befizető, köztük Franciaország és Németország. Párizs és Berlin szerint az EU költségvetése nem lépheti át a közösség GDP-jének egy százalékát. Ezzel korlátozni szeretnék saját befizetéseiket, és ily módon nehezebb helyzetbe hozhatnák Lengyelországot és Spanyolországot, illetve a többi csatlakozó országot, amelyek nagy arányban kaphatnak a támogatásokból. A spanyolok már most is részesednek a támogatásokból, a lengyelek a jövő évi bővítés után tarthatnának erre igényt.


A franciák és a németek Romano Prodihoz, az EU bizottság elnökéhez címzett december 15-ei levelükben utaltak a költségvetési korlátozásokra. A francia-német javaslathoz rögtön csatlakozott Svédország, Hollandia, Ausztria és az Egyesült Királyság is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik