Belföld

Bizonytalanság a román eurókötvény-kibocsátás körül

Románia öt százalék alatti szelvénnyel akarja kibocsátani jövő évre tervezett, egymilliárd eurós eurókötvényét - mondta Mihai Tanasescu pénzügyminiszter kedden.

Ez a cél, de majd meglátjuk – mondta a miniszter újságíróknak, és hozzátette, hogy hétéves lejáratra gondolnak. A román pénzügyminiszter november közepén jelentette be, hogy mégsem toldja meg újabb 300 millió euróval a júniusban kibocsátott, 700 millió eurós, hétéves lejáratú eurókötvényét, viszont jövőre egymilliárd eurós kibocsátást tervez. A 300 milliós idei pótlást korábban változatlan feltételekkel tervezték.

Románia június 25-én adta ki a régóta tervezett 700 millió eurós nemzetközi kötvényt, hétéves lejáratra. A kötvény szelvénye 5,75 százalék, a kibocsátási és a viszonteladói ára 98,743 százalék – ez az első napon 98,0 százalékra csökkent a másodlagos piacon Londonban -, az induló hozamfelára 2,60 százalékpont az irányadó eurókamatcsere-hozam felett és 2,67
százalékpont a 2010. júliusban lejáró, 5,25 százalékos német államkötvény (Bund) fölött. A felár a bankok által korábban megjelölt 245-265 bázispontos sáv felső határának közelében volt.

Elemzők szerint a magasabb felár arra vallott, hogy a kelet-európai valutamozgások, köztük a forint akkori kalandjai után a piaci bizalom kissé csökkent. A kibocsátás bevételét a költségvetés finanszírozására szánják. Az idénre becsült, 1,3 milliárd dollárnak megfelelő költségvetési hiány többi részét a hazai tőkepiacról fedezik. Korábban azt is közölték, hogy ez lesz az idén az egyetlen román szuverén jelentkezés a nemzetközi tőkepiacon.

Románia azelőtt utoljára tavaly áprilisban szerepelt a nemzetközi tőkepiacon, és akkor majdnem három és félszeres túljegyzés volt az akkor is 700 millió euró értékben kibocsátott román eurokötvényre. A tavaly kiadott tízéves kötvény lejárata 2012. március 8., kuponja 8,5 százalék, kibocsátási és másodlagos forgalmazói ára 98,352 százalék volt, a hozamfelára kibocsátáskor 3,65 százalékpont volt az irányadó, 2012-ben lejáró német Bund felett, illetve 3,42 százalékpont az irányadó eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) felett.

Romániáé volt a legsikeresebb szuverén devizaadósság-kibocsátás tavaly – állította éves nemzetközi tőkepiaci visszatekintésében korábban a Euromoney. Miután Magyarország és Lengyelország érett adóssá vált, a likviditásban fürdő, jobb hozamokat kereső konvergencia-alapok tőkéjét a román adósság vonzotta.

Tavaly év elején még nem volt egyértelmű Románia EU-csatlakozásának kilátása, és a román adósság kockázati felára másfél éve még 6,00 százalékpont volt az irányadó eurókamatcsere-hozam felett. Ezután jöttek a jó hírek: a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) támadt nézeteltérést, amely 400 millió dollár hitel folyósítását akasztotta meg, 2002. augusztusra sikerült rendezni, tavaly novemberben Romániát meghívták a NATO-ba, és a decemberi koppenhágai EU-csúcson elhangzott, hogy 2007-ben lehetséges az ország uniós tagsága is. Mindez több százalékponttal csökkentette a román adósságot terhelő kockázati felárat. A tavaly tavaszi 700 millió eurós kibocsátás árazáskori felára, 3,42 százalékpont az irányadó eurókamatcsere-hozam felett, a másodlagos piacon hamarosan 2,65 százalékpont körüli szintre zsugorodott tovább.

Románia, többéves szünet után, 2000. októberben tudott ismét kilépni a nemzetközi tőkepiacra, három évre szóló 150 millió euró értékű eurokötvénnyel, amelynek kuponja 11 százalék volt. Ezt rövid időn belül egy ötéves lejáratú, 300 millió euró nagyságú kibocsátás követte, 11,3 százalékos kamatra. Utána, 2001. júniusban, Románia 600 millió euró értékű kötvényt helyezett el a piacon, hétéves futamidővel, 10,625 százalékos kamatra, majd a tavaly áprilisi, igen sikeres kibocsátás következett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik