Belföld

MFB: szeptember végéig 4 milliárd forintos profit

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. kevés híján már az első három negyedévben teljesítette éves profittervét, aktivitása azonban meg sem közelítette a vártat, mérlegfőösszege az idén gyakorlatilag stagnált. A bank saját tőkéje a profitnak köszönhetően a 2002. év végi 92,301 milliárd forinttól szeptember végére 96,306 milliárd forintra emelkedett.

Az MFB az első kilenc hónapban 4,005 milliárd forint adózás előtti profitot könyvelt el, miközben az egész évre – a tavalyi 137,3 milliárd forintos veszteség után – 4,3 milliárd forint nyereséget tervezett. A mérlegfőösszeg szeptember végén 519,192 milliárd forint volt, 2002 végéhez képest alig több mint 2 százalékkal bővült, 2003. június végéhez képest pedig mintegy 1 százalékkal csökkent. A mérlegfőösszegnek az üzleti terv szerint 2003 végére – 26 százalékos bővüléssel – 638 milliárd forintra kellene emelkednie.

Czirják Sándor, az MFB vezérigazgatója az Econewsnak elmondta: a gyenge aktivitás azzal magyarázható, hogy a hitelprogramok a tervezettnél később, szeptemberben indultak el. Az év hátralévő részében azonban a kihelyezések rohamos növekedésére számítanak, különösen, hogy az Európa hitel 6,5 százalékos kamata most még kedvezőbb a piaci kamatokkal összevetve. A profit egy részét a meglévő hitelállomány termelte (az MFB-nél vannak például az autópálya-hitelek, s jelentős a gazdahitel-állomány is). A kamatkülönbözet mintegy egynegyedét az állampapír portfolió adta: az MFB tavaly a portfoliótisztítás kapcsán valamint a veszteségrendezés keretében állampapírokat kapott, így 2002 végén közel 154 milliárd forintos portfolióval rendelkezett. A bank úgy tervezte, hogy a bővülő aktivitást az állampapírok értékesítésével finanszírozza majd. A hitelprogramok csúszása miatt eladásukra végül nem került sor, most pedig nem is tervezik, mert a jelenlegi piaci helyzetben csak veszteséggel lehetne túladni rajtuk.

Az MFB az idén 200 millió euró összegű forrást vont be. Az első negyedév végén a 2002-ben indított kétéves, 100 milliárd forintos nyilvános kötvényprogram keretében 6,42 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki (eddig összesen 18,42 milliárd forintnyit). Emellett háromszor, egyenként 50 millió euró összegű értékpapírosított hitelüzletre (zártkörű hitelmegállapodásra) került sor német bankokkal. Az MFB további 36 millió eurót belföldről vont be, ebből 17 millió eurót egy korábbi hitelmegállapodás alapján hívott le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik