Belföld

Kiszálltak a bankok a Nemzetközi Bankárképzőből

A Nemzetközi Bankárképző Központ (NBK) menedzsmentjéből alakult cég tulajdonába került az NBK meghatározó tulajdonrésze - jelentette be Király Júlia, a társaság vezérigazgatója.

A tranzakcióra névértéken került sor, a menedzsment ezen felül három évig royalty díjat is fizet – tette hozzá. Király Júlia elmondta: a tulajdonosváltás hosszabb folyamat eredménye, s már két éve napirenden volt, ugyanis a részvényesekkel együtt úgy vélekedtek, nem szerencsés, ha a legnagyobb ügyfél egyben tulajdonos is. Az NBK négy legnagyobb részvényese kezdetektől a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB), az OTP Bank, a Budapest Bank (BB) valamint a Kereskedelmi és Hitelbank (K and H) volt, összesen 98 százalékos részesedéssel, közel azonos aránnyal.

A vezérigazgató elmondta, hogy a korábban mintegy 500 millió forint tőkéjű bankárképzőből a tulajdonosok júliusban külön cégbe, a Budatrend-III. Ingatlanhasznosító Rt.-be vitték ki az oktatási központként használt II. kerületi ingatlant, s így a tőkéből 480 millió forintot. A bankárképzőnek 2004 szeptemberéig van bérleti joga a létesítményre, ezt követően valószínűleg elköltöznek, mert az igények eltolódtak a hétvégi és a távoktatás felé, így napközben az ingatlant nem használják ki. A menedzsment így az oktatással és tanácsadással foglalkozó, 20 millió forintra csökkent tőkéjű NBK-t vásárolta meg.

Az adásvételi megállapodásnak része egy hosszú távú együttműködési szerződés is a nagytulajdonosokkal, amiben tevőlegesen részt vállal a Magyar Bankszövetség (MB) is – mondta Király Júlia.

A bankárképző hagyományos és projekt (Phare, consulting, banki) oktatást folytat, ma már az utóbbi a domináns. Az NBK a strukturális alapok felhasználására felkészítő legnagyobb intézmény. Az NBK éves árbevétele 400-600 millió forint, jövőre is ennyivel számolnak.

Száz János, az NBK elnöke elmondta: az ilyen jellegű intézmények más országokban a bankszövetség égisze alatt működnek, nálunk azonban a bankárképző korábban jött létre. A külföldi intézményeknek nincs saját oktatási centrumuk, általában szállodákat bérelnek ki erre a célra. Magyarországon a rendszerváltás után akut szakemberhiány volt, jelentős számú szakembert kellett képezni, ezért célszerű volt saját épülettel rendelkezni. A piac azóta változott, a bankok külföldi tulajdonosai alkalmazottaik továbbképzését gyakran maguk oldják meg.

Az NBK szorosan együttműködik a Magyar Bankszövetséggel. Mint Nyers Rezső, az MB főtitkára elmondta, az NBK működteti például a bankszövetség bankközi információs rendszerét, a pénzügyi piac hosszú távú fejlődése szempontjából fontos témákról tanulmányokat készít a szövetség számára és közös konferenciákat is szerveznek a fontosabb témákban. A bankszövetség elektronikus hírlevelét valamint a Hitelintézeti Szemlét is az NBK készíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik