Belföld

Céges amnesztia a kényszervállalkozók adataiért

A nemrégiben elfogadott adótörvény-módosítások amnesztiát adnak azoknak a cégeknek, amelyek kényszervállalkozásban foglalkoztatják az alkalmazottakat, de az amnesztia nem terjed ki a "munkavállalókra" - olvasható a Magyar Hírlapban. Az aszimmetria megszüntetését javasolja az Adótanácsadók Egyesülete. A szervezet egyúttal nehezményezi, hogy a "szoftverrendőrség" - adatvédelmi szabályokat sértve - bevallásra szólította fel a könyvelőket.

A parlament nemrégiben – az adótörvényeket módosító csomagban – féloldalú amnesztiát hirdetett a kényszervállalkozásoknak. Azok a cégek, amelyek megbízási jogviszonyként leplezik a munkaviszonyt, mentesülnek minden hátrányos jogkövetkezmény alól, ha jövő év június 30-áig megszüntetik ezeket a jogviszonyokat, és normál jogviszonyban foglalkoztatják tovább azokat, akikkel idáig valamilyen vállalkozásra utaló szerződéseket kötöttek. Az amnesztia feltétele még, hogy július 31-éig jelentést küldjenek az APEH-nek, amelyben közlik azok neveit is, akiknek a jogviszonyát átminősítették.

Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke hétfői tájékoztatóján elmondta, hogy a jogalkotás folyamatában az utolsó pillanatban – megváltoztatva az eredeti szöveget – bizottsági módosító indítványként kerültek be a végleges mondatok a javaslatba. Ezzel hátrányos helyzetbe kerültek a “munkavállalók”, mivel rájuk az amnesztia nem vonatkozik, így visszamenőleg hét évre meg kell fizetniük a személyi jövedelemadót, a nyugdíj-, a munkavállalói és az egészségbiztosítási járulékot. Ezen felül az adóhiány ötven százalékát bírságként, valamint a jegybanki alapkamat kétszeresével számított késedelmi pótlékot is fizetniük kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik