Belföld

Vízerőmű a legjobb befektetés Kínában

Hetvenszeres túljegyzés és 45 százalékos árfolyam-emelkedés az első tőzsdei napon. A sanghai tőzsdén sikeresen induló óriáscég, a Yangtze Electric Power a környezeti hatásokat sokak szerint figyelmen kívül hagyva épít a Jangce folyón vízierőművet, a világ eddigi legnagyobb ilyen jellegű építményét.

Hetvenszeresen jegyezték túl a Yangtze Electric Power részvényeit, a nagy érdeklődés pedig tovább hajtotta a cég részvényeinek árfolyamát. Az energetikai cég 1,2 milliárd dollár friss tőkéhez jutott a kibocsátás során, amely azonban csupán töredék része 25 milliárd dollárt felemésztő és majdan a kínai áramszükséglet 10 százalékát fedező beruházásnak értékének.

A vízerőmű projekt megvalósítása következtében felduzzadt Jangce folyó 13 nagyobb és 140 közepes város, valamint több száz apróbb település evakuálását tette és teszi szükségessé, így közel egymillió ember kerül új otthonba.


Vízerőmű a legjobb befektetés Kínában 1

Turisták integetnek az erőművet építő munkásoknak – a második Nagy Fal?


A Három Szoros óriáserőmű felépítését számos környezetvédő szervezet támadta, mindez azonban – mint a tények mutatják, nem vette el a kedvét a befektetőknek a cégben való részesedésszerzéstől.

A lelkesedést valószínűleg az hajtja, hogy Kína elektromosáram-szükséglete évről évre jelentős mértékben nő (legutóbb 16 százalékkal), és a kínálat alig-alig bír lépést tartani a kereslettel. Olyannyira így van ez, hogy az energiaellátás szűkössége mára a kínai gazdaság fejlődésének egyik akadályává vált – nyilatkozta a BBC-nek a China Southern Securities egyik munkatársa.


Az erőmű 2009-ben készül el, ezután évente több mint 80 milliárd kilowattóra elektromos áramot termel majd.

Az elemző szerint a részvény árfolyama szép jövő elé néz, aminek az oka nem csupán az energiakínálat szűkösségében keresendő. Az erőmű igen nagy hatékonysággal állít elő olcsó energiát és piacvezető kínai terepen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik