Belföld

Sulinet Expressz – az adókímélő

Jelentősen csökkentheti adóját a Sulinet Expressz keretében, aki számítástechnikai eszközt vásárol. Bár a cégek felkészültek a karácsonyi rohamra, érdemes időben lépni.

„Hatalmas sor kígyózott már most is a számítástechnikai üzletben, mi lesz karácsony előtt! Szerencsére előre egyeztetett időpontra mentem, így nem kellett várakoznom” – osztja meg lapunkkal élményeit egy sulinet expresszes vásárló. Az élénk érdeklődés nem meglepő, hiszen az idén júliusban beindított program keretében három esztendőn át akár évi 60 ezer forinttal csökkenthetjük összevont adóalapunk adóját, ha bizonyos számítástechnikai eszközöket szerzünk be.


Sulinet Expressz – az adókímélő 1


Azaz ennyivel olcsóbb a számítógép, a monitor, illetve sok egyéb cikk, ha rajta van a Sulinet Expressz támogatott terméklistáján. Akinek elegendő befizetett (vagy befizetendő) személyi jövedelemadója van ahhoz, hogy éljen a lehetőséggel, annak érdemes kidolgoznia egy komplett hároméves vásárlási tervet, ha a lehető legtöbb adót szeretné megspórolni.

Egy egyszeri vásárlással ugyanis a vevő csak egyetlen esztendőben írhatja le az ominózus 60 ezer forintot, míg ha a vásárlás folyamatát képes két, esetleg három évre elnyújtani, a kedvezményes adózásra több esztendőben is jogosulttá válik. S noha egyelőre a záró időpont nincs meghirdetve, szakértők szerint ma még nyugodtan lehet több évben gondolkodni, semmi jele annak, hogy a kormány e program közeli befejezését tervezné. Sőt, úgy hírlik, tovább bővítik a kedvezménybe bevont termékek listáját.

Programozott vásárlás

A családi számítógéppark adókímélő felturbózására vagy kiépítésére többféle módszer is létezik. A már meglévő alapgéphez például több lépésben is megvehetjük a kiegészítőket – a nyomtatót vagy akár a digitális fényképezőgépet. Érdemes lehet a szükséges eszközök beszerzését oly módon kettébontani, hogy még az év vége előtt szert teszünk az egyikre, és mondjuk januárban a másikra. Így az idei vásárlás után már 2004 márciusában megillet bennünket az adókedvezmény, míg a januári szerzeményhez kapcsolódó könnyítésnek 2005 tavaszán örülhetünk.

Ha a család nem termékcsomagot vesz, hanem különálló eszközökből építkezik, akkor a számlák is különböző családtagok neveire írathatók, s akár mindkét szülő és a felsőfokú intézményben tanuló és emellett dolgozó gyermek is kedvezményesen adózhat évi 60-60 ezer forint erejéig.

Más a helyzet a Sulinet Expressz keretében vásárolható csomagokkal (konfigurációkkal), amelyek csak úgy lehet megvenni, ahogy a kereskedő kínálja, azaz nem lehet a termékcsoportot – például a számítógépet és a monitort – az adóoptimalizálás érdekében önkényesen szétbontani. A Sulinet Expressz elsődleges célja ugyanis az volt, hogy növelje a családok számítógépes ellátottságát, és igen jó ajánlatok is fogantak ennek szellemében.

Például komplett irodai felszerelés vehető igen kedvezőnek számító összegért, mintegy 150 ezer forintért, ugyanakkor egy ilyen beruházás finanszírozását papíron nem lehet szétdobni a családtagok között. A számla egyetlen névre szólhat, így a kedvezményt is csak egyetlen személy tudja érvényesíteni. A csomagban nem szereplő egyéb kiegészítő terméket persze már megveheti egy másik családtag is, ilyenkor mindketten élvezik a program pénztárca kímélő hatását. Fontos azonban tudni, hogy alaplap és tápegység önmagában nem kedvezményezett, a többi hozzávalót (a Sulinet nyelvén az úgynevezett upgrade termékeket) viszont megtalálhatjuk az adócsökkentésre jogosító árulistán.

Adóelőny lízingeléssel

A fogyasztó szemszögéből kézenfekvő pénzügyi megoldásnak tűnik a gépek lízingelése, hiszen ilyen esetben több éven át fizet az ügyfél a termékért, így minden egyes adóévben megkaphatná az adókedvezményt a kiszámlázott összeg után. Ilyen lehetőséget azonban egyetlen lízingcég sem kínál, mondván: a konstrukció jogszabályi nehézségekbe ütközik. Úgy tűnik, a K&H Banknak mégis sikerült átjutnia a tű fokán. E pénzügyi szolgáltató a lízinghez nagyon hasonló úgynevezett tartós bérleti szerződést ajánl ügyfeleinek, akik így az egyszeri fizetés mellett is három éven át érvényesíthetik a kedvezményt.


Ehhez a pénzintézettel letéti szerződést kell kötni, a bankkal kapcsolatban lévő kereskedőkkel pedig egy nyolcéves bérleti szerződést szükséges aláírni a termékekre. (A letéti szerződés évente 6 ezer forintba kerül, de legfeljebb 12 ezer forintot fizetünk azért, hogy háromszor hozzájuthassunk a 60 ezer forint adókedvezményhez.) Az ügyfél a letéti számlára befizeti a termék árát, onnan azután három éven keresztül utalják a kereskedőnek a termék bérleti díját. Így mindhárom esztendőben adókedvezményre jogosító igazolást kap az ügyfél.


A tervek szerint a közeljövőben a Postabank és a Budapest Bank is előáll egy olyan ügyfélbarát megoldással, amely három éven át kihasználható adókedvezményt biztosít.

Adócsökkentés hitelből

Azoknak sem kell lemondaniuk erről az adókedvezményről, akiknek jelenleg nincs elegendő pénzük a Sulinet akcióhoz. Ők hitelből is vásárolhatnak, hiszen számos bank “telepítette rá” a már egyébként is működő áruhitel termékét a programra. Azzal azonban számolni kell, hogy az áruhitelek teljes hiteldíj mutatója igen magas, még ha akad is néhány pénzintézet, amely az általános áruhitel kondíciójánál kedvezőbb feltételekkel nyújt kölcsönt a sulinetes termékekre.


Sulinet Expressz – az adókímélő 2

A nagyításhoz kattintson a képre!

Érdemes számolni, összevetni a nyerhető adókedvezményt az áruhitel költségeivel. Annak is utánanézhetünk, mennyiért kapunk bankunknál általános célú személyi kölcsönt vagy folyószámlahitelt, hiszen lehet, hogy ez utóbbiakkal jobban járunk. Fontos tudni azonban, hogy a több éven keresztül törlesztett hitel – ellentétben a tartós bérlettel – nem jogosít bennünket többszöri adókedvezményre. Adóalapot csökkenteni ez esetben csak a vásárlási számla dátumának megfelelő esztendőben tudunk.

A Sulinet Expressz az eddigiek alapján sikeresnek tűnik: a program keretében a nyári indulás óta 4 milliárd forint értékben vásároltak az emberek mintegy 12 ezer konfigurációt, valamint közel 30 ezer alkatrészt. A kereskedők felkészültek arra, hogy az év utolsó két hónapjában az egyébként is jellemzően megugró keresletet kielégítsék, mégis elképzelhető, hogy egyes termékek átmenetileg hiánycikké válnak.

A teljes cikk a Figyelő 2003/45-ös számában jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik