Belföld

A hatástalan profit – amerikai receptek

admin
admin

2003. 11. 06. 08:20

A hazai gyorsjelentési szezon elején az eddigi eredmények biztatóak. Ez azonban még Amerikában sem garancia semmire: hiába a jó vállalati eredmények, az ottani tőzsde mégis inkább toporog.

Az amerikai vállalatok a 2000-es tőzsdei esés kezdete óta nem tudhatnak ilyen jó negyedéves gyorsjelentési szezont a hátuk mögött. Az átfogó S&P 500 index vállalatainak kétharmada az elemzői várakozásokat meghaladó eredményekről adott számot és mindösszesen tíz százalékuk okozott csalódást. A gyorsjelentési szezont megelőző profit warningok is valahogy elmaradtak, illetve nem dominálták a híradásokat.

A riportok harmadik nagy akadályát is sikerült elkerülnie a piacnak. A vállalatok gyakran jelzik a gyorsjelentésben, hogy jobb lett ugyan az eredmény, de… Ezzel az a vállalatok célja, hogy lehűtsék a kedélyeket, mielőtt az elemzők túlságosan lendületbe jönnének. Most ezekkel a negatív indikációkkal sem találkozhattunk olyan jelentős mértékben, mint korábban. 

   Emelkedésre esés a reakció

Az S&P 500 vállalatok a várt 17 százalékos növekedéssel szemben 22 százalékot tudtak felmutatni. Talán még jobban teljesítettek a technológiai vállalatok, amelyeknek 26 százalékkal nőtt a profitja a First Call szerint. Már csak hab a tortán, hogy a profitemelkedések végre nem csak költségcsökkentésekből fakadnak, hanem sikerül az árbevétel soron is valamit felmutatni. A techcégek árbevétele 7 százalékkal emelkedett és ez 2000 második negyedéve óta a legmagasabb. És hogyan reagált minderre a tőzsde? Esett, illetve egy szűk sávban mozgott.


Nincs semmi turpisság

A befektetők egy része igencsak dörzsölte a szemét, hogy jól lát-e, amikor a Lexmark nyomtatógyártó közel 20 százalékkal esett, amiután a várt 73 cent helyett 79 centes profitról számolt be és nem voltak a jelentésben méregpirulák sem. A Citigroup is eséssel válaszolt a 20 százalékos eredménynövekedésre. Az amerikai sajtó tele volt gazdasági szakemberek és stratégák siránkozásaival, hogy miért nem voltak képesek a profitok beindítani egy újabb nagy rally motorját.

Pedig már megtették. A piac ugyanis megelőlegezte a növekvő gazdaságot és a javuló vállalati profitabilitást. A Nasdaq például 43 százalékot emelkedett az év eleje és a gyorsjelentési szezon megkezdése óta. A vártnál jobb amerikai GDP-adat is pontosan ezért nem volt képes kimozdítani a Dow Jones ipari átlagot a helyéből.

A vállalatok értékelése túlfeszítetté vált, nem maradt hely hibának, és – tekintve, hogy hosszú idő után 2003-ban ismét nyereséggel fejezhetik be az évet a részvények -, a befektetők már nem akarnak kockáztatni. A jó öreg „vásárolj a pletykára, adj el a hírre” módszer ismét bevált. A befektetők inkább eladtak a jó hírek hallatán, nyugtázva, hogy valóban javul a helyzet, de van még számos bizonytalansági tényező és egyébként is, most már újból sokat lehet veszíteni is.


           Mi ad majd lökést?

Adódik a kérdés, mi képes kimozdítani a tőzsdeindexeket a holtpontról és ez a hazai befektetők számára is igen érdekes lehet, ugyanis az MNB-ből és a Pénzügyminisztériumból, illetve a vállalatoktól érkező hírek mellett azért még mindenki fél szemét rajta tartja az amerikai piacon. Azon a piacon, amelyben benn van, hogy az év végi szokásos jó teljesítményt mellőzniük kelljen a befektetőknek.


 Három kulcsszempont

Talán ez az a pillanat, amikor érdemes leülni és végiggondolni, hogy milyen hatások is érhetik a piacot. Az elmúlt hónapokban háttérbe szorult geopolitikai instabilitás miatti aggodalom növekedhet, hiszen az iraki konfliktus nem éppen a konszolidáció felé sodródik és naivitás lenne azt hinni, hogy nem fog egy idő után elérkezni az amerikaiak fájdalomküszöbe és az amerikai elnökválasztás középpontjába kerülhet a terrorizmus elleni harc és annak költségei.

A másik szempont a gazdasági növekedés fenntarthatósága. A 7,2 százalékos negyedéves növekedés az alacsony bázisnak volt köszönhető, de egy 3 százalék körüli expanzió már az ínyencek számára is megfelelő lenne. A kulcs ugyanis az, hogy képes lesz-e a növekedés elérni egy olyan szintet, amikor a cégek új munkaerő felvételére kerítenek sort. Ugyanis a dolgozó amerikaiak fogyasztanak (nem is keveset), hitelt vesznek fel (többet, mint amit keresnek) és az amerikai gazdaság kétharmadáért felelősek (ami viszont jólétben tartja őket).

A harmadik szempont pedig az, hogy 2004-ben a profitdinamika folytatódjon és ne költségcsökkentésből eredjen. Ne felejtsük, hogy ami az egyik vállalatnak költség, az egy másiknak árbevétel. Ha a profitnövekedés magasabb beruházási szintek mellett jön létre, akkor az egy olyan szimbiózist hozhat létre, amely végre a többi vállalatot is magával húzza és nem jár a defláció veszélyével.

Törékeny stabilitás

Mivel mindhárom fenti tényező még igen bizonytalan, így az eddig elért eredményeket is törékenynek nevezhetjük. Ne csodálkozzunk hát, ha egy ponton azt mondják a befektetők, hogy eddig és nem tovább. Persze a tőzsdén jobban érvényesül a csordahatás, mint a réten. Ha páran úgy gondolják, hogy az a bizonyos pont nem itt van, akkor bármikor elmozdulhatunk erről a holtpontról.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.